САЩ замеси Bosch в скандала с WV

Под въпрос е поставен софтуерът на Bosh

Производствената зона в завод на Robert Bosch GmbH в Хатван, Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Производствената зона в завод на Robert Bosch GmbH в Хатван, Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Американската прокуратура разследва дали германската Robert Bosch GmbH, която е доставила софтуер за Volkswagen AG, е замесена в производството на дизелови автомобили, които мамят при тестовете за вредни емисии. Това съобщават източници на Bloomberg. 

Сред въпросите, които Министерството на правосъдието задава в процеса на наказателното производство, е дали автопроизводителите използват софтуер Bosch с цел заобикаляне на екологичните стандарти. Bosch, който също е въвлечен в процеса на разследване от страна на САЩ, сътрудничи в разследването и казусът не може да се коментира, заяви говорителят на Rene Ziegler, цитиран от Bloomberg. 

Скандалът с дизеловите автомобили на WV вече е най-скъпият в историята на автомобилостроенето в САЩ. Базираната във Волфсбург VW е изправена пред рекордна за индустрията глоба от 16,5 милиарда долара, която продължава да набъбва. Това е сума, която се акумулира от санкции по наказателни и граждански дела, след като автомобилният концерн призна миналата година, че дизеловите му автомобили са оборудвани с „коригиращо устройство“, което понижава емисиите на вредни газове до легални нива, но само докато текат изпитанията и процедурите по одобрение на автомобилите.

Повече от шест са големите автомобилни производители, които продават превозни средства с дизелов двигател в САЩ, а специалистите отказват да коментират дали те се контролират.

Последни новини
Още от Новини