Меркел погреба квотите за бежанци

Какво постигна срещата на върха на ЕС в Братислава

Германският канцлер Ангела Меркел говори след срещата на върха в Братислава. 16 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел говори след срещата на върха в Братислава. 16 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

 

Германският канцлер Ангела Меркел констатира провала на механизмите на квоти за разпределение на бежанците в общността по време на срещата на ЕС в Братислава в петък, 16 септември 2016, съобщава Фигаро.

Квотите бяха предложени от Германия на страните от ЕС от лятото на 2015, по време на най-голямата вълна бежанци през Турция.

„Вярно е, че решението срещна сериозни препятствия”, призна канцлерът след срещата в Братислава. „Затова сега трябва да потърсим други решения”.

Според френския ежедневник това е нужно, за да се заличи разрива между Германия и традиционните й съюзници в Източна Европа.

 

Разходка с лодка

Сигурността, благоденствието и бъдещето на европейската младеж – това е посланието от Братислава според DW.

Правителствените лидери от 27-те страни от ЕС – без Великобритания – разговаряха цял ден в петък в крепостта над града, за да намерят начин за спасяване на Европа, пише германската агенция.

Разходката с кораб по Дунав „беше най-хубавата част от срещата”, според президента на ЕС Доналд Туск.

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение по напредъка в бъдеще – срещите в Малта в началото на 2017 и в края на март в Рим за отбелязване на 60-годишнината от Римския договор.

 

Brexit

Президентът на ЕС Доналд Туск съобщи, че британският премиер Тереза Мей му казала, че най-вероятно през януари или февруари Великобритания може да стартира официалните преговори за Brexit, съобщи Bloomberg.

Агенцията съобщава, че Великобритания за пръв път от 40г. не имала право да участва на среща на ЕС след решението през юни да излезе от съюза.

„Премиерът Мей беше много открита и честна с мен”, каза Туск.

„Тя каза, че е почти невъзможно да се задейства Член 50 тази година, но че е много вероятно да са готови вероятно през януари или февруари догодина”.

Според премиера на Словакия Роберт Фико, чиято страна е ротационен президент на ЕС, общността не бива да „вреди на интересите ни” като прави твърде много отстъпки на британците.

„Преговорите трябва да водят до резултат, в който е ясно, че си заслужава да си член на ЕС”, каза Фико, цитиран от Bloomberg.

„Има повече предимства, отколкото недостатъци от членството в ЕС и можем да го постигнем”.

 

Четете още: Има ли визия България за срещата в Братислава? - коментар на политолога Калоян Методиев в Светът е бизнес с Ивайло Лаков на 16/9/2016.

Последни новини
Още от Новини