Фирмите с минимални работни заплати - на прицел

НАП започна проверки на 1900 столични компании

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Националната агенция за приходите (НАП) проверява 1 900 фирми в София със служители на минимална заплата. В над 80% от случаите има риск това да е възнаграждение по документи, а разликата от реалната заплата да се плаща "на ръка", пише Investor.bg, позовавайки се на информация от НАП. 

От приходната администрация съобщават, че сред фирмите, които ще се проверяват, има и такива, при които повече от половината от заетите вземат минималната заплата.

Агенцията допълва, че при предишни проверки е ставало ясно, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т. нар. "черна каса".

НАП ще иска от служителите на фирмите да посочват в писмена декларация действителния размер на възнаграждението си. Инспекторите ще проверяват още касовите апарати на фирмите, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство.

Възможно е да се стигне и до проверки на заети лица за съответствие на доходите и имуществото им. При нарушения на осигурителното законодателство – т.е. плащане на осигуровки на по-нисък доход, работници и служители няма как да докажат произхода на парите си, подчертават от приходната администрация.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години заедно с дължимите лихви, посочват от НАП.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка, е грешен избор в дългосрочен план“, коментира директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

Последни новини
Още от Новини