Българският вътрешен туризъм - с 11% ръст

2016 е рекордна и за броя чуждестранни туристи в България

Туристи в очакване на залеза. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Туристи в очакване на залеза. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Ръстът на вътрешния туризъм е около 11% за първите седем месеца на текущата година. Очаква се и броят на чуждестранните туристи, посетили България до края на 2016 година, да достигне 5 млн. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Дарик Радио, цитирана от Investor.bg.

По данни на министерството до месец август България е посетена от 4,5 млн. чужденци, което е ръст от 17%. Нощувките, които са реализирани от български и чужди туристи са 14 млн. Това е с 18 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, като реализираните приходи от тези нощувки са 665 млн. лева.

Тези данни показват, че 2016 година ще бъде най-успешната за българския туризъм, коментира още Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

В бранша отчитат завръщането на туристите от Франция, Полша, Чехия и Унгария, като се запазва интересът от традиционните пазари – Румъния, Германия, Великобритания и Израел. Добри са резултатите и от руския пазар, каза още министърът.

През предстоящите почивни дни около 22 септември към 500 хил. българи ще пътуват – основно към черноморските курорти.

„Туристопотокът между България и Гърция е сравним, като за първите седем месеца около 630 хил. българи са били в южната ни съседка, докато 600 хил. гърци са дошли в страната ни“, каза министър Ангелкова в отговор на въпрос за предимствата на южната ни съседка.

Тя коментира още, че се наблюдава устойчиво нарастване на пътуванията и в двете посоки.

„За първите два летни месеца – юни и юли, повече гръцки туристи са дошли в България, отколкото българи са пътували за Гърция. Това са данните на официалната статистика и показват, че ние също сме атрактивна дестинация за нашите съседи“, коментира министър Ангелкова. В абсолютни стойности над 286 хил. гърци са дошли в България през юни и юли, докато около 216 хил. българи са били в Гърция за същия период, като данните за гръцкия туристопоток са формирани на база реализирани нощувки.

„За нас е много важно, че се запазва интересът на българите да пътуват в страната си. Статистиката показва ръст на вътрешния туризъм от около 11% за първите 7 месеца на годината“, каза министърът на туризма. Тя допълни, че в активния период на отпуските, юни и юли, над 800 хил. българи са отседнали в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в България (отново ръст от около 10%).

Последни новини
Още от Новини