Руската централна банка понижи лихвите

Край на разхлабването за 2016

Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка отново понижи лихвите след тримесечна пауза, като каза, че основната лихва ще остане без промяна до края на годината, за да се поддържа стабилността на цените преди цикъла на разхлабване да започне отново, предаде Bloomberg.

Едноседмичната лихва по търговете беше понижена до 10% от 10,5%, каза Руската централна банка в свое съобщение днес, 16 септември. Решението беше очаквано, като от общо 42, анкетирани от Bloomberg икономисти, 37 предвидиха решението на Руската цетрална банка.

„Текущата основна лихва трябва да остане без промяна до края на 2016 с възможност за понижение през първото или второто тримесечие на 2017“, пише Руската централна банка в съобщението си.

Целта пред Руската централна банка е да ограничи инфлацията до 4% до края на 2017, след като през 2015 за четвърта поредна година надвиши прогнозата си за инфлацията.

През миналата седмица гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набюлина каза, че ще продължи с „умерено затегната“ парична политика, докато в инфлацията се задържа под целта вече 8 поредни месеца. Тя предупреди, че положителните реални лихви са „новата реалност“ за Русия и централната банка иска да стимулира повече спестявания, които да се превърнат в инвестиции.

Целта на правителството също е пренасочване на икономиката към растеж, воден от инвестициите.

През август инфлацията в Русия се забави до 6,9% на годишна база, което е най-ниският ръст в ценовото равнище от март 2014 насам.

Руската централна банка обаче понижи прогнозите си за икономическия растеж догодина до под 1%, спрямо очаквания за ръст от между 1,1% и 1,4% през юни. По отношение на инфлацията прогнозата на паричната институция е ръстът на общото ценово равнище в Русия да достигне 4,5% до следващия септември, преди да се забави до под целта от 4% през 2017.

Последни новини
Още от Новини