През 2017 може да не бъдат теглени нови заеми

Причината е доброто изпълнение на бюджета за тази година

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

През 2017 може да не бъдат теглени нови заеми, благодарение на доброто изпълнение на бюджета за тази година, което да позволи да бъде намален държавният дълг. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарен контрол.

„Лимитът за дълг в Бюджет 2017 може да бъде нула“, каза той, цитиран от Investor.bg.

Към 31 август по оперативни данни излишъкът е в размер на 3,3 млрд. лева, спрямо излишък от 622 млн. лева към края на август 2015 година. Това се дължи основно на по-добрата събираемост. Ръстът на приходите от данъци е по-голям от ръста на икономиката, което индикира именно затова, както и за излизане „на светло“ на редица дейности.

Финансовият министър очаква тенденцията да се запази до края на годината и годината да приключи с дефицит под 1%.

Горанов посочи още, че предвиденият буфер за банковия сектор също няма да бъде ползван и така страната ще има достатъчно средства да покрие задълженията от падежи по емисии ценни книжа през 2017 година.

В отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов Горанов уточни, че фискалната политика на правителството е към балансиран бюджет, но не може да се ангажира, че още през 2016 година тази цел ще бъде постигната. 

Той беше категоричен, че няма да има промяна в разходната част на бюджета, приет в края на миналата година от Народното събрание. 

През следващата година ще има увеличаване на квотите за ваучери за храна, стана ясно още от думите на финансовия министър пред Народното събрание. Според него част от фирмите се презапасяват и така се получава недостиг в определени моменти от годината. 

Последни новини
Още от Новини