Доларът със скок след данните за инфлацията в САЩ

Ценовото равнище расте над очакванията през август

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Инфлацията в САЩ нарасна с повече от очакваното през август заради по-високите цени в жилищния сектор и сектора на здравеопазването, предаде Bloomberg. По-високата от очакваната стойност е индикатор, че нарастването на цените в най-голяма световна икономика се приближава към целта на Федералния резерв – 2%.

На месечна база общото ценово равнище в САЩ нараства с 0,2% през август при очаквания за ръст от 0,1%. През юли на месечна база инфлацията в САЩ беше нулева. На годишна база изменението е по-сериозно в положителна насока, като достига 1,1% при очакван ръст от 1%.

Стабилизиращите се цени на енергийните ресурси, понижаващото се влияние на силния долар и ръстът в заплатите помагат за повишаването на инфлацията.

Данните за инфлацията идват в много важен момент – по-малко от седмица преди следващото решение на Федералния резерв за паричната политика, което предстои на 21 септември. И докато повечето анализатори и икономисти очакват Федералният резерв да остави лихвените проценти непроменени, повишаващата се инфлация представлява довод за повишение и на лихвените проценти.

„Повишението в инфлацията идва главно от разходите за наеми и медицински услуги. Извън тези две категории няма сериозна промяна в динамиката на инфлацията“, коментира Ръсел Прайс, старши икономист в Ameriprise Financial.

Ръстът в разходите за наеми през август достига 0,3%, а за медицински услуги – 0,9%.
 
В същото време предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – Индексът на личните потребителски разходи (PCE) остава под целта за ръст от 2% от април 2012 насам. По последни данни към юли 2016 нивото на ръста му достига 1,6% на годишна база.

Доларът поскъпва в резултат на изнесените данни. Към 17:20 ч. доларовият спот индекс добавя 0,56%:

Източник: Bloomberg Terminal

Спрямо еврото поскъпването на американската валута достига 0,68%.
 

Последни новини
Още от Новини