МВФ ревизира прогнозата си за България

Предвижданият ръст на БВП за 2016 е 3%

Кристин Лагард, изпълнителен директор на МВФ по време на лекция във Вашингтон; Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Кристин Лагард, изпълнителен директор на МВФ по време на лекция във Вашингтон; Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за Брутния вътрешен продукт (БВП) на България, като се предвижда той да достигне 3% за 2016. Демографската картина и големите дисбаланси между регионите в България се сочат за основни рискове пред икономическото развитие на страната. Очакванията до сега бяха икономиката да се забави до 2,3%. Това каза Реза Бакир, ръководител на редовната мисия на МВФ в България, по време на срещата си с премиера Бойко Борисов, съобщава пресцентърът на Министерския съвет (МС), цитиран от Investor.bg. 

Ръководителят на мисията оценява положително проведената оценка на активите на банките в България, както и проведените стрес тестове на търговските банки в страната. По думите му резултатите от тази процедура показват, че българската финансова система е стабилна и сигурна, а институциите, които са ангажирани с регулациите и надзора на банките, работят по най-високите международни професионални критерии. 

Премиерът Борисов е посочил, че след банковата криза през 2014 г. правителството е осигурило средствата за преодоляване на последиците от фалита на четвъртата по големина банка в България и е предприело всички необходими мерки, за да не се допускат подобни кризи в бъдеще.

Участниците в срещата очакват дефицитът в края на годината да бъде по-нисък от заложения.

По време на срещата са обсъдени мерки за подобряване на управлението на държавните предприятия, както и мерки за стимулиране на частното потребление.

Министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на Българската народна банка Димитър Радев също участваха в срещата, съобщават от пресцентъра на МС.

Припомняме, че и други институции повишиха очакванията си за икономиката на България.

Италианската UniCredit ревизира прогнозата си за ръста до 3,4% през 2016 г. и до 3,6% през 2017 г. и очаква среден растеж на износа през двете години от 5% годишно. По-рано банката очакваше 3% ръст за тази и забавяне до 2,9% през следващата година.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също повиши очакванията си и прогнозира, че през 2016 г. и 2017 г. българската икономика ще расте с по 2,5%, докато по-ранната прогноза беше за ръст от 2 на сто.

В същото време според Икономическия институт на БАН се очаква забавяне на икономическия растеж до 2% през 2016 година. 

Икономическият растеж на България през тази година ще варира в диапазона 1,8 – 2,5% в зависимост от различните сценарии за развитие, според прогноза на Фискалния съвет от юли 2016 г. 

По данни на НСИ от началото на септември БВП нараства с 3% през второто тримесечие на 2016 г. спрямо същото на миналата година и с 0,7% спрямо първото тримесечие на 2016 г.

Последни новини
Още от Новини