Икономическата свобода в България

Световната класация на Fraser ни поставя на 45 място

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

България се нарежда на 45 място в световната класация на института Fraser за икономически свободи. В листата са включени 159 държави, като страната попада в групата на т.нар. държави с относителна свобода, с резултат от 7,39 от максимално 10 точки. 

В Израел, Монголия и Никарагуа нивото на икономическа свобода се равнява на това в България, казаха от Института за пазарна икономика, цитирани от Investor.bg.    

България подобрява слабо резултата си по отношение на икономическата свобода. Това обаче не достига на страната ни да подобри и класирането си в ежегодното подреждане на института Fraser.

През миналата година България беше 42-ра в същата класация. Спадът в позициите се обяснява с повечето обхванати държави в тазгодишната класация, както и по-бързите темпове на подобряване на икономическата свобода в развитите и развиващите се икономики в сравнение със страната ни.

Страната ни е на 20-то място в Европейския съюз (ЕС) по икономическа свобода според тазгодишната класация на Fraser спрямо 15-то място в миналогодишното подреждане.

В друга подобна класация – на фондация Heritage, България беше поставена на 60-то място с резултат от 65,9 точки заради опасенията за корупцията и защитата на собствеността.

Критерии

Що се отнася до отделните категории, които формират общата оценка, по “размер на правителството” промяната спрямо миналата година е минимална – 0,01 точки. Подобрението е в частта на правителствените разходи, но въпреки това те са елементът с най-ниска оценка в тази категория.

Най-висока оценка – максималните 10 точки, получава данъчното облагане на доходите заради плоския данък. Изследването обаче не оценява осигурителната система, уточняват от Института за пазарна икономика.

Категорията “съдебна система и право на собственост” получава най-ниска оценка – 5,05 точки, макар че резултатът се подобрява с 0,12 точки спрямо предходната година.

В категорията “стабилни пари” страната ни традиционно получава висока оценка – тази година е 9,24 точки. Това означава, че инфлацията в България е ниска и стабилна, не се ограничава обменът на валута и може свободно да се поддържат банкови сметки в чужда валута.

По свобода на международната търговия България също получава висока оценка – малко над 8 точки. Влошава се обаче оценката за регулиране на кредита, труда и бизнеса. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.

Лидери и губещи

Хонконг остава световен лидер по икономическа свобода. На второ място се класира Сингапур, на трето - Нова Зеландия, а на четвърто – Швейцария. Канада, Грузия, Ирландия, о. Мавриций и Обединените арабски емирства събират еднакъв резултат и споделят петото място в класацията. Следват Австралия и Великобритания, които също имат еднакви оценки.

Същевременно страната с най-ниска оценка е Венецуела. Преди нея са Либия и Република Конго. В дъното на класацията попадат още Аржентина, Централноафриканската република, Ангола, Гвинея, Чад, Алжир, Иран и Зимбабве.

В държавите с най-висока оценка за икономическата свобода БВП на глава от населението достига средните 41 228 долара през 2014 г. – данните, на които се базира тазгодишната класация. В държавите с най-ниска оценка на икономическата свобода средният БВП на глава от населението е малко под 5 500 долара.

В държавите с най-голяма икономическа свобода продължителността на живота също е значително по-голяма – средно 80,4 години в сравнение с 64 години за най-несвободните страни.

В икономически най-свободните държави се спазват и политическите и граждански права за разлика от страните в дъното на класацията. 

Последни новини
Още от Новини