АЦБ остави лихвите без промяна

Вероятността за ново понижение до края на годината остава

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) взе решение да остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 0,25%. Решението беше взето единодушно от всички деветима членове на Комисията по парична политика на банката, като те гласуваха 9 на 0 в подкрепа на задържане на лихвите на нивото, до което бяха понижени през август.

В същото време обаче централните банкери от АЦБ дадоха индикации, че все още съществува вероятност за ново понижение на лихвите до края на годината. При оценките около евентуално подобно решение ще бъдат взети предвид потенциалните дългосрочни негативи от решението на Великобритания да напусне ЕС.

В анализа си Комисията по парична политика на АЦБ казва, че ако перспективите през ноември са „на общо ниво в унисон“ с прогнозите, публикувани през август, когато бяха обявени нови стимули, „се очаква мнозинството от членовете на Комисията да подкрепят допълнително понижение на основната лихва до нейната ефективно най-ниска граница“.

Позицията на централните банкери от АЦБ беше публикувана заедно с решението на банката за задържане на лихвите. Комисията остава единодушна и по отношение на продължаването по план с изкупуванията на държавни и корпоративни облигации, които бяха обявени през миналия месец.

Икономическите данни след референдума във Великобритания действително очертават картина на по-положително развитие за британската икономика спрямо първоначалните силно негативни прогнози. Въпреки това обаче още през миналия месец АЦБ реагира с пакет от парични стимули, който да помогне на икономиката и финансовата система по-лесно да се справят с негативните ефекти след референдума.

Протоколът от последната среща на АЦБ показва, че все още някои централни банкери остават недоволни от понижението на лихвите. Кристин Форбс и Иън Макафърти казват, че текущите перспективи все още не оправдават напълно новите изкупувания на държавни ценни книжа. Те обаче не са гласували срещу продължаването на програмата сега, заради „потенциалните загуби за икономиката, ако веднага върнат назад програмата“.

АЦБ казва, че първоначалните признаци за ефекта от въведените през август стимули са окуражителни.

Към 14:37 паундът поевтинява спрямо долара с 0,30% до 1,3194 долара за паунд.

 

Последни новини
Още от Новини