Вестагер: Има сива зона в конкуренцията

Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията

Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията, интервю за Bloomberg. 14 септември 2016. Брюксел. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията, интервю за Bloomberg. 14 септември 2016. Брюксел. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Германското антитръстово разследване на условията за ползване на Facebook е в „сивата зона между конкуренция и лични данни”, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg на 14 септември 2016.

Не социалните мрежи конкретно тревожат европейските регулатори, а когато конкуренцията е застрашена, каза Вестагер.

Федералната служба за борба с картелите в Германия проверява дали Facebook не принуждава потребителите да се съгласяват с условия, които позволяват използването на личните им данни несправедливо, съобщава Bloomberg.

Данните и евентуалната злоупотреба с тях от технологичните гиганти е в центъра на вниманието на Вестагер, която проверява и Google, Uber, както и сделката на Facebook с WhatsApp и сливането между LinkedIn и Microsoft.

„Данните са все по важни. Това е новият бизнес. И по-традиционният бизнес се насочва към методи на работа, ориентирани повече към данните”, каза Вестагер.

„Познанието и данните са валута, активи, не става дума само за оборота на компаниите”.

Чуйте интервюто на Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини