Турция разреши на Газпром да строи морската част на Турски поток

Съоръжението трябва да е готово до 2019

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Газпром получи по дипломатически канали първото разрешение от турските власти за строителството на морския участък на газопровода Турски поток, съобщи руският газов гигант на сайта си.

„Бихме искали да отбележим оперативността и координацията в работата с турските партньори в първия етап от реализацията на проекта Турски поток”, каза в сряда, 14 септември 2016 директорът на Газпром, Алексей Милер, цитиран в съобщението.

Миналата седмица Газпром съобщи, че разрешение от турските власти, но тогава не се съобщаваше за морската част.

Трасето на Турски поток. Графика: Газпром, уебсайт.

На 1 декември 2014 Газпром и турската Botas подписаха Меморандум за разбирателство за строежа на газопровода Турски поток. По проект съоръжението трябва да минава в продължение на 660 км по стария коридор на Южен поток, а след това - през 250 км от европейската част на Турция. Според сайта на Газпром всички доставки ще бъдат за турския пазар.

 

Русия е в състояние да изпълни големия енергиен проект, затвърждавайки връзките си с Турция, които до неотдавна бяха обтегнати, събщи Bloomberg.

Газопроводът трябва да е готов до края на 2019, каза министърът на енергетиката Александър Новак в събота, 10 септември 2016. Проектът на междуправителствения договор е пратен в Турция, каза Новак пред пресата във Владивосток.

От години Русия търси начин да намали зависимостта си от транзита на газ за Европа през Украйна, където минава 40% от експорта й за Западна Европа – като построи тръбопроводи по дъното на Балтийско и Черно море.

Проектът Южен поток бе спрян през 2014.

Последни новини
Още от Новини