Фараж: Великобритания ще задейства член 50 през януари

Бившият лидер на Ukip говори пред Bloomberg

Бившият лидер на Партията на независимостта на Великобритания (Ukip) Найджъл Фараж каза, че британското правителство вероятно ще задейства формалните разговори по напускане на ЕС през януари 2017.

Фараж говори пред Bloomberg в Страсбург днес, 14 септември, и каза, че според него вероятната дата за задействане на член 50 от Лисабонския договор ще е през януари 2017. След като клаузата по договора бъде задействана, следват 2 години на преговори, в които процедурата по напускане на ЕС трябва да бъде приключена.

„Нямам против това правителството да изчака няколко месеца, за да се подготви. Мисля, че това, на което ще станем свидетели, това, на което се надявам да станем свидетели, е задействането на член 50 вероятно през януари“, каза Фараж.

Найджъл Фараж, който беше един от най-отявлените защитници на Brexit, се оттегли от активния политическия живот, след като британците гласуваха за напускане на ЕС, казвайки, че е изпълнил мисията си.

В същото време сегашният премиер на страната Тереза Мей, която наследи подалия оставка Дейвид Камерън, отказва да даде подробности около точната дата, когато ще задейства член 50 от Лисабонския договор. Единственото ясно твърдение от нея е, че клаузата няма да бъде задействана преди 2017.

Последни новини
Още от Новини