ЕЦБ не трябва да става заложник на пазарите

Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка трябва да упражнява по-голяма гъвкавост при интерпретирането на мандата си за инфлацията, тъй като шокът, който се опитва да преживее, е по-голям от всеки друг за последните 80 години. На тази позиция застана членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот.

Нот добави, че ключовото предизвикателство пред ЕЦБ е липсата на връзка между комуникацията на паричната институция и пазарните очаквания, което е потенциална заплаха, ако банката се превърне в заложник на пазарните очаквания, пише Ройтерс.

„Има доста ясен довод за това средносрочният план да бъде разглеждан гъвкаво“, каза Нот, който освен това е и начело на Холандската централна банка.

„Виждате много спекулации по отношение на това какво следва. Мисля, че е много опасно за една централна банка да се превърне в прекалено голям заложник на очакванията на финансовите пазари“, каза Нот по време на конференция във Виена.

Последната среща на ЕЦБ на 8 септември премина без да има промени в паричната политика на институцията. Депозитната лихва остана на ниво от -0,4%, а основната лихва по операциите по рефинансиране – на ниво от 0%. След срещата гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги каза, че не е обсъждано удължаване на срока на програмата за количествени облекчения. Според плана, който важи в момента, тя трябва да приключи през март 2017.

Последни новини
Още от Новини