МАЕ понижи прогнозата за търсенето на петрол

Понижението обхваща тази и следващата година

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) рязко понижи прогнозата си за световното търсене на петрол за тази и следващата година заради „колебаещо се“ търсене от Азия.

Новите данни вероятно ще направят по-интензивни дебатите сред петролните производители по въпроса за това дали да замразят производството по-късно през този месец на неофициалната среща в Алжир, пише MarketWatch.

В следения отблизо от трейдъри и инвеститори месечен доклад за петролния пазар, МАЕ понижи прогнозата си за световното търсене на петрол за 2016 със 100 хил. барела дневно, като все още прогнозира ръст от 1,3 млн. барела. Прогнозата за петролното търсене за 2017 беше понижена дори с повече – 200 хил. барела дневно. От МАЕ прогнозират потреблението да се увеличи с 1,2 млн. барела догодина.

„Скорошните стълбове на растежа на търсенето – Китай и Индия – се колебаят. След над 1 година, в която цените на петрола се задържат около $50 за барел, стимулите от по-евтиното гориво избледняват“, пишат от агенцията.

МАЕ казва, че забавящият се растеж в Китай ще повлияе негативно върху търсенето на петрол. Китай е най-големият енергиен потребител в света.

В същото време трейдърите и пазарите очакват още важни данни за петролния пазар. Утре, 14 септември, Администрацията за енергийна информация ще публикува доклада си за изменението на запасите през седмицата, приключила на 9 септември, като очакванията на пазарите са да има ръст.

Към 11:55 ч. българско време фючърсите върху Брента с доставка през ноември губят 1,82%.

Последни новини
Още от Новини