България иска преразглеждане на лихвата за АЕЦ Белене

Начислена е сложна лихва, което е не е допустимо по българското законодателство

Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи пред журналисти, че България е подала иск в арбитражния съд в Женева за преразглеждане на размера на лихвата по делото за оборудването на АЕЦ "Белене", предаде Investor.bg

Тя уточни, че има техническа грешка и е начислена лихва върху лихвата, тоест сложна лихва, което не е допустимо по българското законодателство. Размерът на лихвата е 167 хил. евро на ден.

"При всички случаи мисля, че ще има намаление на това задължение с оглед на нашите мотиви", каза още тя. Арбитражният съд ще трябва да прецени какъв ще е размерът на лихвата.

Размерът на главницата и лихвата по иска бяха обсъдени по време на среща на Росатом и БЕХ, на която присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. След като стана ясно, че Арбитражният съд в Женева отсъди в полза на руската страна по делото за произведеното оборудване, България съобщи, че трябва да плати 550 млн. евро по делото, докато според Росатом сумата е 620 млн. евро. От думите на министъра обаче не стана ясно дали двете страни са стигнали до съгласие за размера на главницата, която дължим.

Търсят се начини за намирането на дължимата сума. На въпрос дали този път финансовият министър Владислав Горанов е съгласен да отпусне държавна гаранция за евентуален заем, с който да бъде платено произведеното оборудване, Петкова заяви, че решението е на целия Министерски съвет и на Народното събрание. "Това решение касае поколения напред“, коментира тя.

По време на срещата българската страна е повдигнала въпроса и за инспекция на оборудването. Петкова беше категорична, че България няма да направи плащане, преди да се увери, че действително оборудването е произведено.

Тя напомни, че през 2012 вече са били направени седем инспекции, по време на които са проследени определени етапи от производството на оборудването. След това "Атомстройекспорт", която е част от корпорацията Росатом, е продължила да произвежда и според заявките на руската страна 90% от втория реактор вече са изпълнени.

Теменужка Петкова участва в 4-то издание на Европейския минен форум, който се провежда в София. В своето приветствие към участниците тя припомни важността на минния сектор. В него активно работят над 300 компании, които произвеждат към 5% от БВП на страната. Заетите в бранша са повече от 25 хил. Правителстовото разработи стратегия за развитието на отрасъла до 2030 година, в която се залага на икономическото развитие, социалнатаотговорност и опазването на околната среда.

Минерално-суровинната индустрия е в основата на всички индустрии, коментира от своя страна екоминистърът Ивелина Василева при откриването на форума.

Тя припомни, че приоритет при развитието на минната индустрия е опазването на околната среда. В периода от 2000 година до 2013 година по мерки за опазване на околната среда са инвестирани над 420 млн. лева.

МОСВ предприема мерки за облекчаване на бизнеса - подобряване на конкурентоспособността и стремеж към устойчиво развитие, каза още министърът. Стремежът е към развитие на кръговаикономика, при която отпадъците се превръщат в ресурси.

Последни новини
Още от Новини