Авиационната сигурност е обща задача

България за пръв път бе домакин на конференция на AAEA/IAAE

AAEA/IAAE конференция за партньорство в трансатлантическата търговия и инвестиции между Европа и САЩ. Софийски Арсенал-музей за съвременно изкуство. 13 септември 2016. СНимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria AAEA/IAAE конференция за партньорство в трансатлантическата търговия и инвестиции между Европа и САЩ. Софийски Арсенал-музей за съвременно изкуство. 13 септември 2016. СНимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Сигурността на летищата е обща задача на пътниците и охранителните органи, смятат участниците на AAEA/IAAE конференция за партньорство в трансатлантическата търговия и инвестиции между Европа и САЩ, организирана от посолство на САЩ, българското Министерство на транспорта в София 11-13 септември 2016.

„Важно е пътниците да разбират своя дял от целия процес, при който осигуряваме за всички – екипажи, пътници, служители на летището да са в сигурна среда”, каза Спенсър Дикерсън, старши изп. вицепрезидент на американската Асоциация на летищата за Авиошоу, предаването за авиация на Bulgaria ON AIR.

Марк Брюър, директор на летище Манчестер Интернешънъл на конференцията AAEA/IAAE. София, 13/9/2016. Колаж: BloombergTVBulgaria

Сигурността след 11/9

Авиационната сигурност след атентатите на 11 септември 2001г. „се промени драматично”, казва Дикерсън.

„Тя вече е федерален ангажимент. Преди беше отговорност на авиокомпаниите и те проверяваха пътниците, а сега го прави правителството на САЩ чрез TSA – Администрацията за транспортна сигурност. Те проверяват каргото и пътниците”.

 

Растящият брой пътници /с 15% за 3г. според TSA/ и намаляващият брой на служители на Администрацията за транспортна сигурност на САЩ /до 10%, по данни на агенцията за 3г./ доведе до големи опашки по летищата в САЩ, за което Bloomberg писа на 5 май 2016. Проблемът бе засегнат и в презентациите на конференцията в София от директорите на две регионални летища, Джеф Мълдър от летището в Тулса и Марк Брюър от летище Манчестер Интернешънъл.

Карта на магистралите в САЩ, с отбелязани летищата, чиито представители участваха в конференцията на AAEA/IAAE в София на 13 септември 2016.

Единно сертифициране на оборудването в ЕС

Миналата седмица ЕС предложи да се разработи единна процедура за сертифициране на скрийнинг оборудването в общността,  пазар за 4,2 млрд. евро в опит да осигури „високи стандарти на проверка” в целия блок от 28 страни. Предложението бе направено на 7 септември в Брюксел. То предвижда оборудване за скрийнинг, използвано в една страна от ЕС да се предложи на пазара и на другите.

„Чрез опростяване и хармонизиране на правилата за сертифициране на оборудването за скрийнинг по летищата ще се осигурят по-високи стандарти на всички летища в ЕС”.

София за пръв път домакин на среща на AAEA/IAAE

София за пръв път бе домакин на конференция на AAEA/IAAE. Директори на 7 американски летища разговаряха с колегите си от летищата в София и Пловдив и представители на БУЛАТСА и български и чуждестранни компании за предизвикателствата пред авиационната сигурност и безопасност.

Американската асоциация на директорите на летища прави такива срещи в Европа от 20г.

Последни новини
Още от Новини