Заместник-гуверньорът на АЦБ напуска поста си

Минуш Шафик ще стане директор на Лондонското училище по икономика

Минуш Шафик, заместник-гуверньор на АЦБ в оставка. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Минуш Шафик, заместник-гуверньор на АЦБ в оставка. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Минуш Шафик ще напусне поста си. Обявяването на това решение става малко повече от 2 години след като тя зае поста. Сега обаче Шафик ще заеме друг не по-малко престижен пост – директор на един от най-известните университети в света - Лондонското училище по икономика (London School of Economics), предаде Bloomberg.

Шафик официално ще напусне поста си на заместник-гуверньор за пазарите и банкирането в АЦБ в края на февруари 2017. Новата си роля Шафик ще поеме от септември 2017, пише в съобщението на централната банка по темата, публикувано днес, 12 септември.

Историята на Шафик в най-важната британска парична институция е интересна. Тя става част от екипа на банката през август 2014, като тогава гуверньорът Марк Карни въвежда промени в работата на централната банка. Сред тях са отварянето на нови позиции за заместник-гуверньори. Шафик е и първата жена централен банкер във Великобритания след напускането на Кейт Баркър през 2010.

В същото време британските акции станаха жертви на разпродажби в началото на търговската сесия в Европа днес, 12 септември. Към 13:23 ч. българско време основният британски борсов индекс FTSE 100 се търгува с понижение от 1,56%.

Поевтиняването днес продължава тенденцията, започнала в края на миналата търговска седмица на фона на коментари от централни банкери от Фед, насочващи към повишаване на лихвите в САЩ.

Инвеститорите очакват изказването на още един централен банкер от Фед – Лейл Брейнард. Тя ще говори в 20:15 ч. българско време, като речта му ще бъде последната от централен банкер от Фед преди следващото заседание на паричната институция на САЩ – на 21 септември. Пазарите ще следят за това дали Брейнард ще измени позицията си от подкрепа на по-разхлабена парична политика към подкрепа на действия по затягането ѝ.

По-рано днес, 12 септември, друг централен банкер от Фед – Нийл Кашкари – също даде мнението си в медийното пространство. Негово есе беше публикувано в списание Medium, като той каза, че американското правителство трябва да обмисли фискални и регулаторни реформи, за да стимулира икономическия растеж.

 

Последни новини
Още от Новини