Цените на жилищата в България продължават умерения си ръст

Страната е на 29-о място от общо 55 пазара

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Годишният ръст на цените на жилищата в България през второто тримесечие достига 4,6%, а спрямо предходното тримесечие увеличението е 1%. Това показва класацията на консултантската компания Knight Frank.

Така страната запазва позициите си сред държавите в света с умерен ръст на цените. Тя заема 29-о място от общо 55 пазара, изследвани от компанията. 

Това ни поставя в групата на пазари като Холандия, Чехия и Словакия, където е отчетен годишен ръст на цените на жилищата от порядъка на 4 процента, пише Investor.bg

В глобален план лидер по най-силен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие остава Турция с почти 14 на сто годишно увеличение и 4 на сто – за тримесечието. Темповете на ръст обаче се забавят в сравнение с предходното тримесечие, когато беше отчетено годишно повишение на цените от почти 20 на сто.

Следва Нова Зеландия с ръст от съответно 11% и 3%, а на трето място е Канада с увеличение на цените от съответно 10% и 5,4%. Топ 10 се допълва от Чили, Швеция, Малта, Австрия, Исландия, Мексико и Германия.
 
На дъното на класацията за второто тримесечие е Тайван с годишен спад от 9,4% и 2,2% за тримесечието. На второ място по спад на цените е Украйна със съответно 9,2% и 2,3%, а на трето – Хонконг с 8,1% понижение на годишна база, но ръст от 0,1% за тримесечието.

В топ 10 по най-силен спад на цените на жилищата в света попадат още Мароко, Гърция, Сингапур, Кипър, Италия, Бразилия и Япония.

През второто тримесечие глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank ускорява ръста си до 4% на годишна база.

Като водеща тенденция на глобалния жилищен пазар от консултантската компания подчертават “изплуването” на европейските пазари в първата половина на класацията – т.е. най-бързо растящите пазари, докато азиатските – някогашни лидери по ръст на цените, отчитат сериозно забавяне.

За бързата скорост на развитие на западните пазари основен фактор е паричната политика на централните банки, посочват експертите в доклада.

Що се отнася до Китай, чийто пазар на имоти е източник на постоянни притеснения за здравето на глобалната икономика, страната попада също в групата на държавите с по-умерен растеж на цените (5,9% на годишна база през второто тримесечие).

Разширява се обаче пропастта между пазарите в петте водещи града в страната – Пекин, Гуанджоу, Саня, Шанхай и Шънджън) в сравнение с останалите, по-малки населени места. 

Последни новини
Още от Новини