Трябва ли да бъдат премахнати минималните осигурителни прагове?

Страната може да се върне към порочни практики, смятат синдикати

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Има реална опасност България да се върне към практики отпреди 2003, когато на минимална заплата за страната се осигуряваха цели предприятия, ако правителството се подаде на "агресията на работодателите" да премахне минималните осигурителни доходи (МОД). Това заявиха представители на двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ по време на пресконференция.

Според лидерите им - Димитър Манолов и Пламен Димитров, директори на много фирми са готови да сключат споразумения за МОД и за повишение на минималните работни заплати. Това ще се случи дори и да няма преговори, подчертаха те.

Според синдикалистите при отказ от МОД всички обезщетения, включително болничните и майчинските, ще се плащат само върху минималната работна заплата, пише Investor.bg.

„Министърът на труда и социалната политика има всички права да повиши административно МОД, ако няма преговори за тяхното ниво през 2017 година“, каза Димитър Манолов. 

Синдикатите искат да чуят позицията на правителството за искането на работодателите за отпадане на минималните осигурителни доходи.

Пасивността и липсата на официална реакция по работодателския бойкот за минималните осигурителни доходи от страна на правителството и особено на ръководствата на министерствата на труда и на финансите е опасна и укорителна, се казва в съвместно обръщение на КТ "Подкрепа" и на КНСБ към правителството, разпространено днес от председателите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров на пресконференция.

Обръщението е по повод "открито провокативното и подривно за осигурителните права на хората и националните финанси поведение на ръководителите на национално представителни организации на работодателите", посочва се в писмото документа.

С оглед на високия дял на сивата икономика в страната (над 30 на сто) изразяваме недоумението си от липсата на информация за санкционирани работодатели, въпреки че миналата година укриването на осигурителни вноски беше криминализирано, посочиха още Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Работодателските организации в България настояват за премахване на минималния осигурителен доход и отказват да участват в такива преговори за 2017 година.

За бизнеса минималните прагове са ненужен инструмент, който увеличава сивата икономика, води до загуба на работни места и дисонанс в заплащането от отделните фирми. Бизнесът изтъква и порочната практика на административния подход на държавата за налагане на прагове и то на базата на минималната работна заплата, която също е определена административно.

Последни новини
Още от Новини