Оферти за концесия на Летище София ще се приемат до 20 ноември

Три компании са поискали по-дълъг срок за подготовка на офертите

Летище София, Терминал 1. Снимка: С.Грозева/Bloomberg TV Bulgaria Летище София, Терминал 1. Снимка: С.Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

Срокът за подаване на оферти за концесия на Летище София ще бъде удължен с един месец, с което крайната дата ще бъде 20 ноември, съобщава Investor.bg, позовавайки се на изявление на министъра на транспорта Ивайло Московски пред журналисти.

Три компании са поискали по-дълъг срок за подготовка на офертите, допълва той. Междувременно потенциални инвеститори са изпратили над 700 въпроса към транспортното министерство по процедурата.

Според Ивайло Московски е възможно до края на годината концесията да е факт.

В инвестиционната програма на бъдещия оператор е заложено реновиране на Терминал 1, припомни министърът.

По думите му е технически възможно летището да бъде разширено с втора писта, ако се наложи. В сегашния му вид с една писта аеропортът може да обслужва до 10 млн. пътници, а годишно преминават до 4 млн., така че към момента не се налага строителството на втора писта.

В последните няколко години като обем дейността на Летище София нараства и то има своя потенциал. Аеропортът трудно може да стане регионален лидер предвид трафика през Истанбул, отчете Московски.

Запитан реалистично ли е догодина да има директни полети от  София до САЩ транспортният министър каза: „Абсолютно, да“.

Московски откри днес конференцията „Европейското и американското партньорство на авиационния бизнес и инвестициите“.

Участниците обсъждат теми като сигурност, комуникацията между летищата в Югоизточна Европа с големите американски летища, поддръжката на самолетите и системите за информационно обслужване, заяви министърът. 

"Към момента са предоставени на концесия за период от 35 години летищата във Варна, Бургас и Горна Оряховица. През тази година са открити концесионни процедури и за останалите две международни летища в София и Пловдив", каза министърът пред участниците в конференцията. 

 

 

Последни новини
Още от Новини