Нийл Кашкари от Фед: Имаме нужда от фискални и структурни реформи

Централните банкери от Фед остават във фокуса и през тази седмица

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американското правителство трябва да обмисли фискални и регулаторни реформи, за да стимулира икономическия растеж, тъй като ниските лихви сами по себе си имат ограничен обхват на въздействие. Това каза Нийл Кашкари – президент на клона на Фед в Минеаполис.

„Вероятно ставаме свидетели на комбинация от три фундаментални причини, които забавят икономическия растеж: (1) предизвикателствата от демографски характер, (2) психологически страхове от кризата и (3) скромни технологични иновации. За нещастие, нито едно от тези предизвикателства няма да се обърне в близко бъдеще“, пише Кашкари в есе, публикувано днес, 12 септември, на уебсайта Medium.  

„Паричната политика до голяма степен прави каквото може, за да подкрепи устойчивото възстановяване и това, което остава, са фискални и структурни политики“, каза Кашкари, използвайки реторика сходна с тази на гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги и други водещи централни банкери, призоваващи за повече действия от страна на правителствата.

Нийл Кашкари е поредният централен банкер от Фед, който се изказва по повод на паричната политика и икономическите процеси в САЩ и по света през последните дни. В петък на Уолстрийт имаше разпродажби, а в същото време доходността по облигациите се повиши след коментарите на друг централен банкер от Фед - Ерик Розенгрен, който заяви, че твърде късното повишаване на лихвените проценти застрашава икономиката.

През тази седмица очакваме още изявления на централни банкери от Фед. Серията започва с Лейл Брейнард, която ще има реч в понеделник в Чикаго. След коментарите на Ерик Розенгрен от петък, които сигнализираха подкрепа за по-скорошно повишаване на лихвите, трейдърите ще следят дали Брейнард ще остане в лагера на централните банкери, които призовават за по-предпазлив подход. Продажбите на дребно все пак остават на фокус, защото те ще са последната ключова порция данни преди заседанието на Фед на 20-21 септември.

Днес очакваме и коментар от страна на президента на клона на Фед в Атланта – Денис Локхарт.

От страна на икономическите данни, четвъртък ще бъде важен ден, като докладът за продажбите на дребно в САЩ може да отговори на много въпроси на пазарите.

 

Последни новини
Още от Новини