Терористична опасност във Франция

Премиерът предупреди за максимално ниво на терористична заплаха

Манюел Валс, премиер на Франция. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Манюел Валс, премиер на Франция. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Френският премиер Манюел Валс предупреди за максимално равнище на терористична заплаха във Франция, а близо 15 000 души са под наблюдение, тъй като са в процес на радикализиране, пише Investor.bg.

В четвъртък френската полиция арестува три жени, заподозрени, че са планирали да взривят автомобил с газови бутилки близо до парижката катедрала "Нотр Дам". Вчера на една от жените бяха повдигнати обвинения, предава DPA.

Заплахата от терористична атака във Франция е на най-високото си равнище "след осуетен план за бомбени атентати на три жени - радикализирани ислямистки", заявява в интервю за радио "Европа 1", телевизия "иТЕЛЕ" и в. "Лез еко" френският премиер, цитиран от DPA.

Понастоящем във Франция са арестувани или се разследват за тероризъм 1350 души, а 293-ма са заподозрени в пряк контакт с терористична организация, каза Валс.

Близо 15 000 души във Франция са под наблюдение, тъй като са в процес на радикализиране, посочи премиерът, цитиран от Франс прес. Той не уточни дали тези хора са наблюдавани от разузнавателните или от социалните служби. Досега властите съобщаваха за около 10 000 души, следени от службите за разузнаване заради връзки с ислямистки среди.

Валс отбеляза, че близо 700 джихадисти - французи или хора, живеещи във Франция в момента воюват в Ирак и Сирия. Той подчерта, че в това число влизат 275 жени и няколко десетки непълнолетни.

Досега в Ирак и Сирия са убити 196 джихадисти - французи или живеещи Франция, отбеляза премиерът.

Последни новини
Още от Новини