Ще реши ли политическата криза предсрочният вот в Хърватия

Страната се нуждае от кабинет, който да изпълни програмата за възстановяване след 6г. рецесия

Крепостта на Дубровник. Хърватия. 14 юли 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Крепостта на Дубровник. Хърватия. 14 юли 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Хърватите гласуват на предсрочни избори, за които сондажите не дават сигурно мнозинство на нито една партия. Вотът може да не успее да реши политическата криза, затруднила излизането на страната от тежка рецесия, съобщи Bloomberg.

Социалдемократите на бившия премиер Зоран Миланович, които искат да се върнат на власт след по-малко от година в опозиция, водят пред управляващия Хърватски демократически съюз, HDZ. Ако вотът в неделя, 11 септември 2016 потвърди проучванията на общественото мнение, една от двете формации ще бъде принудена да се съюзи с другата, за да сформира правителство или да си партнира с трета формация, съобщава агенцията.

„Основният сценарий е непредвидим и много турбулентен”, каза Велимир Соне, независим анализатор от Arhivanalitika в Загреб.

„Хората говорят за широка коалиция между двете най-големи партии, но те ще го направят само в краен случай”.

Седмиците на политически боричкания може да доведат евентуално до нестабилна коалиция или трети парламентарни избори за година.

Продължителната неяснота би усложнила усилията на всеки кабинет да реши проблема на Хърватия с големия публичен дълг и да й позволи да изпълни икономическата програма за възстановяване след 6г. рецесия, изтрила една десета от БВП.

Икономиката на Хърватия, която разчита главно на туризма по Адриатическото крайбрежие, остава една от най-слабите в ЕС, въпреки положителните индикатори, свързани с членството на страната в общността.

Централната банка очаква ръст от 2,3% за 2016 на основа на експорта и потреблението.

Последни новини
Още от Новини