Расмусен: Brexit не трябва да дава конкурентно предимство на Великобритания

Премиерът на Дания предупреди, че европейският интерес е в риск

Ларс Льоке Расмусен, премиер на Дания. Снимка: Carsten Snejberg/Bloomberg News Ларс Льоке Расмусен, премиер на Дания. Снимка: Carsten Snejberg/Bloomberg News

Премиерът на Дания, Ларс Льоке Расмусен, призова колегите си от Европейския съюз да се гарантира, че Великобритания няма да придобие конкурентно предимство докато излиза от блока, пише Bloomberg. 

„Трябва да бъдем изключително внимателни страната, която напуска ЕС, да не получи на конкретно конкурентно предимство при излизането си“, каза 52-годишният Расмунсен пред Bloomberg. Той говори по време на събитие, проведено в четвъртък в покрайнините на Копенхаген. „Всички ние искаме мирен развод, но когато се съгласяваме да вървим по различни пътища – а в случая само едната страна иска раздяла – тогава ние трябва да защитим на първо място за собствените си интереси“.

Крайната цел е да се запази единния пазар непокътнат, като се запази Великобритания колкото е възможно най-близо до ЕС, каза Расмусен.

Несъответствието между това, което Великобритания иска и това, от което Европейският съюз е готов да се откаже изглежда расте с дни. Великобритания цели по някакъв начин да ограничи свободното движение на работна ръка, без да губи достъп до единния пазар.

Шведският премиер Стефан Льофвен предупреди Великобритания, че лансира „агресивна" програма, която включва корпоративни данъчни облекчения. В интервю за Bloomberg миналия месец, Льофвен каза, че тази политика само ще влоши отношенията между Великобритания и ЕС.

Дания от своя страна подава сигнали, че може да се възползва от излизането на Великобритания е от ЕС като възможност да придвижи напред някои от въпросите, които са национален приоритет за страната. Правителството на Расмусен се стреми да ограничи достъпа до скъпоструващата си социална система на мигранти от останалите страни на ЕС.

Последни новини
Още от Новини