Brexit може да се проточи и пет години

Различията между ЕС и Великобритания растат, твърди Каспър фон Коскул, CEO на Nordea Bank AB

Мишел Барние, бъдещият главен преговарящ на ЕС при преговорите за Brexit. Дискусия в Брюксел, Белгия. 7 септември 2016. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Мишел Барние, бъдещият главен преговарящ на ЕС при преговорите за Brexit. Дискусия в Брюксел, Белгия. 7 септември 2016. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Великобритания може да не успее да излезе от ЕС дори за пет години. Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Скандинавието, Nordea Bank AB, Каспър фон Коскул. Той уточни, че европейският съюз трябва да се подготви за възможността Великобритания да се нуждае от половин десетилетие, за да се измъкне от блока, пише Bloomberg.

В свое интервю за финландската телевизия YLE TV1 в събота, Каспър фон Коскул каза, че процесът Brexit, който разтърси ЕС, все още е „измъчван от много неясноти". 

„Мисля, че Brexit дойде доста изненадващо и за самите британци", каза фон Коскул. „Сега може да се окаже, че това ще бъде процес, който трае три, четири или пет години“.

Тъй като все още няма ясна пътна карта за това на къде ще се върви при процедурите, „може да се окаже, че процедурата за Brexit ще бъде стартирана чак след две години", каза той. „И след това ще мине много време преди да приключи“.

Пропастта и несъответствието между това, което Великобритания желае и това, от което Европейският съюз е готов да се откаже, изглежда се разраства с всеки изминал ден.

Целта на Великобритания, по някакъв начин да ограничи свободното движение на работна ръка, но без да губи достъп до единния пазар, изглежда все по-непостижима. Томас Проуза, чешкият държавен секретар по европейските въпроси, миналата седмица стигна до там, че да определи актуалните предложения на Великобритания, като „напълно нереалистични“. 

Британският премиер Тереза Мей заяви, че нейното правителство няма да задейства член 50 от Лисабонския договор през тази година, но също така каза, че няма „да бави топката“.

Европейските лидери ще обсъждат въпроса Brexit отново по време на срещата в Братислава, Словакия, в петък, на 16 септември. Това ще бъде първият европейски форум от такъв ранг след присъединяването на Великобритания към ЕС през 1973 година, на който Великобритания няма да бъде представена.

Последни новини
Още от Новини