Столтенберг: Все още има предизвикателства в Черно море

Генералният секретар на НАТО коментира диалога Русия-Турция в интервю за Хюриет

Черно море. Варна, 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Черно море. Варна, 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Столтенберг: Приветствам усилията на Турция за борба с ИДИЛ

В интервю за турския вестник Хюриет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че страната е най-силно засегната от насилието и безредиците в Сирия и Ирак.

„Турция преживя много терористични атаки. Турция има право да се защитава, както всички държави”, каза Столтенберг в интервюто си за Hurryiet Daily News на 9 септември 2016.

 

В първото си посещение в Турция след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016, запитан за въпросите, повдигнати около ефективността на турската армия след чистката сред висшите офицери, генералният секретар на НАТО каза, че това няма да се отрази на ролята й в алианса.

„Турция продължава да участва в различни операции и дейности на НАТО, например в Афганистан. Разбираме, че след неуспелия преврат ще има последици за въоръжените сили на Турция. Но не сме забелязали някакво отражение на ролята на Турция в НАТО”, казва Столтенберг.

Сирия

По въпроса за трансграничната операция в Сирия, която Турция започна със Свободната сирийска армия срещу ИДИЛ, шефът на НАТО каза, че „приветства усилията” за борба с Ислямска държава.

„На срещата във Варшава решихме да осигурим разузнавателни полети в подкрепа на коалицията. Усилихме и въздушната защита на Турция и й помогнахме по различни начини срещу заплахите, идващи от Сирия”.

Черно море

„Приветствам подобрените отношения между Турция и Русия. Това е напълно в духа на подхода на НАТО към Русия. Убедени сме, че имаме нужда от силна защита, от възпиране и се нуждаем от силен съюз, но няма противоречие между силната отбрана и политическия диалог. След свалянето на руския военен самолет миналата есен аз бях всъщност сред тези, които призоваха за директни преговори между Анкара и Москва.

Ние, в НАТО не търсим конфронтация с Русия. Не искаме нова Студена война. Всъщност вярваме в диалог, основан на силния съюз, надеждния отпор и отбрана. И  затова приветствам подобрените връзки между Турция и Русия. Това е добре за Турция и Русия, но и  за стабилността в целия Черноморски регион.

Все още има предизвикателства в този район, затова НАТО увеличава присъствието и готовността си в Черно море.

Но същевременно трябва да търсим начини да намалим напрежението и да подобрим диалога с Русия. Затова приветствам това, което Турция направи с Русия”, казва Столтенберг.

Последни новини
Още от Новини