САЩ и Русия договориха примирие в Сирия

Споразумението включва спиране на боевете на 12 септември

Джон Кери, държавен секретар на САЩ и Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия на брифинг след преговорите за Сирия. Женева, Швейцария, 9 септември 2016. Снимка: Държавен департамент на САЩ, Туитър. Джон Кери, държавен секретар на САЩ и Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия на брифинг след преговорите за Сирия. Женева, Швейцария, 9 септември 2016. Снимка: Държавен департамент на САЩ, Туитър.

САЩ и Русия се договориха да наложат примирие в кървавата гражданска война в Сирия в опит да облекчат задълбочаващата се хуманитарна криза в страната и започнаха преговори по политическия преход, който опонентите на президента Башар Асад се надяват да доведе до отстраняването му, пише Bloomberg.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви споразумението с руския министър на външните работи Сергей Лавров късно в петък вечерта, на 9 септември 2016 в Женева след ден на дълги преговори.

Споразумението включва спиране на боевете на 12 септември.

Ако примирието се задържи в продължение на седем дни, САЩ и Русия заедно ще проведат операция срещу приближената до Ал Кайда организация, фронтът Нусра, чиито бойци често се смесваха с подкрепяните от САЩ бунтовници.

„Ако примирието издържи, ще видим значително намаление на насилието в Сирия”, каза Кери пред репортери на брифинга с Лавров.

„След периода на намаляло насилие САЩ и Русия ще предприемат координирани стъпки” за борба с терористите и ще рестартират политическия процес, обясни Кери.

 

15 часа

На Кери и Лавров им трябваха 15 часа, за да се разберат по ситуацията в Сирия, съобщава РИА Новости. Москва е чакала пет часа отговора на американската страна на предложението за решаване на ситуацията в Сирия, каза Лавров, цитиран от РИА.

Според споразумението сирийската армия няма да има право да осъществява полети над територии, контролирани от опозицията.

„Да се накара режимът на Асад да спази руската част и опозицията – американската част /от споразумението/ ще бъде истинска битка”, каза Ендрю Таблър от Вашингтонския институт за Близкоизточна политика.

„Мисля, че ще бъде доста тежко”.

 

За пет години и половина войната в Сирия взе над 280 000 жертви, съобщава Bloomberg. Милиони напуснаха страната и поеха към съседни страни и Европа. Това позволи на Ислямска държава да заеме територии, които използва за база за преки и индиректни атаки по света.

 

Последни новини
Още от Новини