ОПЕК понижи добива на петрол до тримесечен минимум

От замразяване към квоти

Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Нивото на добиви на петрол на страните-членки на ОПЕК през август се понижи до нивото от май 2016, съобщи WSJ. Данните показват готовността на картела за сделка по замразяване на производство.

Общото ниво на добивите на ОПЕК през август спада с 200 000 барела на ден до 33 млн. барела дневно, съобщава WSJ, позовавайки се на предварителни данни, подготвени за отчета на ОПЕК, който ще излезе на 12 септември. Показателите са най-ниските за последните 3 месеца.

 

На фона на трескави телефонни разговори и срещи при затворени врата от Париж до Москва и Техеран преди срещата в Алжир, усилията са насочени вече от замразяване на производството към доброволни ограничения на добивите, съобщава Bloomberg.

ОПЕК, водена от Саудитска Арабия и други производители обмислят сделка в алжирската столица през септември, която предвижда всяка страна да обяви, че няма да повишава производството си над определен таван, вместо да го замразява на сегашните нива. Опцията е една от разглежданите и може да позволи да се преодолее опозицията на някои членове на ОПЕК, сред които Иран, като им даде възможност да се присъединят към споразумението и съвременно им позволи да изпълнят плановете си да увеличат производството.

 

Преговори

„Преговорите за замразяване преминават в преговори за квоти на производство", каза Оливие Жакоб, управляващ директор на базираната в Цуг, Швейцария консултантска компания Petromatrix GmbH, цитиран от Bloomberg.

„Повечето страни искат ниво на производство, включващо възможност за продължаване на увеличението”.

„Всички решения са възможни”, каза министърът на енергетиката на Алжир Нуредин Бутерфа в петък в Москва, запитан дали големите производители могат да произвеждат повече в рамката на замразяването.

„Иран има право да увеличи производството до нивото отпреди санкциите. Това е и право на Либия и Нигерия”.

Последни новини
Още от Новини