Мъск иска помощ

SpaceX събира записи на очевидци на експлозията на Falcon9

Основателят на SpaceX и гл. изп. директор на Tesla Motors Inc Илън Мъск. Берлин. 24 септември 2015. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Основателят на SpaceX и гл. изп. директор на Tesla Motors Inc Илън Мъск. Берлин. 24 септември 2015. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

SpaceX моли очевидци да изпратят видео, снимки и аудиозаписи от експлозията при старта на ракетата на 1 септември 2016, стана ясно от съобщение на компанията в Туитър.

Милиардерът-основател на компанията нарече катастрофата „най-трудния и сложен провал” от 14г.

Помощ

Безпрецедентно е обръщението на Мъск към краудсорсинг в опит да намери причините за катастрофата, съобщава Bloomberg.

Подкрепа и съвети от НАСА и др. са добре дошли, написа Мъск в Туитър.

Публичните разяснения, които Мъск прави в Туитър са далеч от секретните комисии, които традиционно разследват авариите при НАСА.

„След като частната индустрия навлезе в бизнеса с космически полети е малко по-различно, по открито е”, каза Ханс Вебер, ръководител на Tecop International, базирана в Сан Диего консултантска фирма, цитиран от Bloomberg.

На 1 септември сутринта на стартовата площадка на Кейп Канаверал  се взриви ракетата Falcon 9. SpaceX съобщи, че инцидентът е станал при зареждане с гориво, около 8 минути преди старта на двигателите. В резултат на експлозията бе унищожена ракетата и израелския комуникационен сателит AMOS-6 на Spacecom Ltd. Спътникът трябваше да се използва от Eurtelsat и Facebook.

Щетите на SpaceX са за 200 млн. долара.

Последни новини
Още от Новини