Съдът на ЕС реши против хипервръзки към нелицензирано съдържание

Списания Playboy ог 2004. Photographer:Jennifer S. Altman/Bloomberg News Списания Playboy ог 2004. Photographer:Jennifer S. Altman/Bloomberg News

Холандският издател на Playboy може да попречи на новинарски или развлекателен сайт да публикува линкове към негови снимки без разрешение, реши европейския съд, предаде Bloomberg.

Европейският съд в Люксембург реши, че GeenStijl, собственост на GS Media е нарушил авторските права като е публикувал линкове към снимки на ТВ звезда Брит Декер без разрешението на холандското представителство на Sanoma Oyj

Решението от 8 септември, което дава насоки за окончателното решение на съда в Холандия в спора, посочва, че е възможно сайтът напълно да нарушава авторските права, защото линковете са били поставени с цел печалба и с пълното съзнание, че са без писмено съгласие.

„Да гледаш печалбата е нещо мръсно според европейските клоуни”, каза GeenStijl в изявление на сайта си, цитирано от Bloomberg. „Последствията са, че отсега нататък винаги има риск да бъде съден само защото си сложил хиперлинк”.

Решението насърчава издателите и други собственици на авторски права в борбата им с интернет сайтове, които свързват или препубликуват тяхно съдържание без разрешение. Това може и да принуди търсачките като Google да селектират по-внимателно когато дават линкове към други компании.

Европейските съдии агресивно определят политики, които ограничават правенето на бизнес по интернет, пише още Bloomberg. Същият съд преди две години предизвика буря онлайн, когато предостави на гражданите т.нар. право да бъдат забравени, с което Google бе принуден да махне линкове към стара или неточна лична информация при поискване.

За тези, които споделят хиперлинкове в търговски контекст „ще се очаква да правят проверки, за да не позволят незаконното публикуване на съдържание”, каза Том Колинс от Steven&Bolton LLP. „Това неизбежно ще създаде някои практически трудности за някои онлайн бизнеси”.

GeenStijl каза, че „борбата за оцеляване на свободния интернет, включително хиперлинковете са получили тежък удар”. Когато търговски медийни  компании като нея „вече не могат свободно и без страх да свързват, става трудно да се съобщават новини на база изтекла информация”.

GeenStijl публикува „новини, скандални разкрития и журналистически разследвания по развлекателни теми и закачливи безсмислици” и е един от десетте най-посещавани сайтове в Холандия, обяви съдът на ЕС, цитирайки собственото описание на изданието.

Решението бе взето дни преди европейските регулатори да представят нови, по-затегнати правила за управление на авторските права онлайн.

Тук ще намерите решението на съда /на български език/.

 

Последни новини
Още от Новини