Германска провинция с амбиции за газов хъб на Европа

Проектът обаче среща силна съпротива сред държави от ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Претенциите към газов хъб на Европа се увеличават. Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия може да се превърне в новия газов хъб на Европа, коментира изпълнителният директор на германската газова компания Thyssengas Аксел Боценхард. Идеята може да бъде реализирана чрез свързването на мрежата на компанията към разширението на „Северен поток“, предаде Investor.bg

Това ще даде тласък на индустрията в провинцията, а директните доставки от Русия ще я превърнат в нов разпределителен център на газ в Европа.

Thyssengas пренася годишно по 10 млрд. куб. метра природен газ през мрежата си, която е с дължина от 4,2 хил. км. Компанията участва и във виртуалния хъб за търговия с газ в Германия

Според изчисленията на Боценхард връзката с газопровода на „Газпром“ може да струва на компанията и нейните партньори около 300 млн. евро.

Плановете предвиждат по „Северен поток“ 2 да преминават 55 млрд. куб. метра природен газ годишно. Така по северното направление (чрез газопроводи по дъното на Балтийско море) Русия ще може да доставя по 110 млрд. куб. метра природен газ. Разширението на „Северен поток“ трябва да бъде готово до 2019.

Проектът обаче среща силна съпротива сред държави от ЕС. Регулаторните органи в Полша например отказаха да регистрират съвместното дружество между акционерите в „Северен поток“ 2 и така спъват сериозно реализацията на проекта.

Мотивът на регулаторите е, че подобен газопровод ще наруши конкуренцията на пазара в Полша.

Според плановете 50% от капитала на проектната компания трябва да са в ръцете на "Газпром". С равни дялове партньори на руския гигант са OMV, BASF, Engie, Shell и Uniper.

 

 

Последни новини
Още от Новини