Малък е шансът британските банки да запазят правата си след Brexit

Някои британски министри не разбират как работи ЕС

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Настоящите предложения на Обединеното кралство за споразумение с ЕС след Brexit са "напълно нереалистични", защото Великобритания трябва да предоставя достъп да работните си места, да допринася за бюджета на блока и да приеме законодателния надзор, за да запази достъпа си до единен пазар. Това заяви топ преговарящият по въпросите за излизането на Великобритания от ЕС от чешка страна Томас Проуза в свое интервю в сряда, цитиран от Bloomberg.

Неразбирането, поне от страна на част от британските министри, за това как функционира съюзът и нежеланието да повярват на това, което ги съветват техните държавни служители, допринася за противоречивите изявления идващи от Лондон, заяви Проуза, който е държавен секретар по европейските въпроси в Прага.

Има много малка вероятност за британските финансови институции и за останалите фирми да се запази безпрепятственият достъп до зоната за свободна търговия на ЕС, каза той. "Има много неудовлетвореност сред лидерите на ЕС, защото това, което понякога се чува от Лондон, е напълно нереалистично".

От позицията на лидер, който контактува отблизо с колегите си от останалите европейски държави членки, той каза: "Те ще трябва да се откажат от някои неща. Самата основа на дипломацията е реципрочност и това е нещо, което трябва да се разбере".

Британският премиер Тереза Мей отказа да обяви дали ще настоява за достъп до единния пазар. Тя подава твърде малко сигнали и относно намерението за старт на преговорите за Brexit. Това подхранва оплакванията от другите страни членки на ЕС, че умишленото протакане може да навреди на останалите 27 членове на блока. Една от причините за проблемите, пред които се изправят преговарящите, е, че няма начин да се заобиколят "четирите свободи" на ЕС - за неограничено движение на работна ръка, стоки, услуги и капитали - без да се сблъскаш с ограничения в областта на търговията, а това засяга над половин милиард души, каза Проуза.

Липса на разбиране

"От една страна стои липсата на разбиране от поне няколко британски министъра", каза чешкият лидер, като се позова на дискусии с хора във Великобритания, които участват в работата по стратегията за Brexit. "Вторият проблем е, че няма достатъчно желание да се вярва на държавните служители, които съветват министрите. Причината е, че те казват неща, които не се харесват“.

Проуза хвърля съмнение върху способността на британските банки да запазят своята способност за паспортизация - възможността банките да продават свободно услуги и продукти в ЕС. Това ще постави под въпрос позицията на Лондон, като световен финансов център.

„За да задържат тази позиция, британските финансови институции трябва да останат под наблюдението на регулаторните органи на Европейския съюз“, каза още Проуза. "Интересно ми е дали британците ще приемат възможността Английската централна банка да продължи да е под надзора на ЕЦБ и Европейския банков орган. Но ако не направят това, аз не виждам никаква причина ние да приемем паспортизация за институции, за които нямаме представа колко добре се контролират".

Краен срок - март

Най-общо казано британските компании могат да продължат да се търгуват свободно само ако страната продължава да прави финансови вноски в бюджета на блока и позволява на работниците от ЕС да търсят работа на нейна територия – нещо, което Тереза Май сигнализира, че няма да се случи. Това е праг, от който няма да се допусне отстъпление, особено от страна на поляци, чехи, унгарци и други бивши комунистически държави, чиито граждани често пътуват до по-богатите западни страни, за да търсят работа. Подобно на всички останали членове, всяка от тези държави ще може да наложи вето на сделката за Brexit, ако дори и един от тези ключови елементи не бъде спазен, каза Проуза.

Великобритания разполага с време до месец март, за да задейства процеса по преговорите за Brexit. Всяко забавяне може да предизвика враждебност от страна на останалите членове.

Последни новини
Още от Новини