Ефектът от Brexit за британските авиокомпании

Уили Уолш, гл. изп. директор на IAG

Уили Уолш, директор на IAG по време на интервю за Bloomberg TV на World Low Cost Airline Congress в Лондон на 8 септември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Уили Уолш, директор на IAG по време на интервю за Bloomberg TV на World Low Cost Airline Congress в Лондон на 8 септември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Собственикът на British Airways, IAG, смята да преразгледа плановете си за флота на фона на глобалното икономическо забавяне и последиците от британския референдум за излизане от Европейския съюз, съобщи Bloomberg.

„Без съмнение всички авиокомпании, включително авиокомпаниите в IAG преосмислят изискванията си за нови самолети” заради „смекчаването” на прогнозата за ръст, каза главният изпълнителен директор на IAG Уили Уолш в интервю от Лондон за Bloomberg Television.

„Не вярвам, че ще видим темповете на растеж, които очаквахме”.

Според Уолш корпоративните клиенти все още задържат бизнес пътуванията, докато анализират как вотът за Brexit ще се отрази на британската икономика и валута. Друг въпрос, който превозвачите трябва да си зададат за поръчките на самолети е спадът на цената на петрола в последните години и „дали си струва да се купуват тези самолети последна технология с цел енергийна ефективност”, каза той.

Чуйте интервюто, направено по време на Световния конгрес на нискоразходните авиокомпании /World Low Cost Airline Congress/, част от Global Aviation Festival в Лондон на 8 септември 2016.

 

Коментарът на Уолш отразява по-тежката среда за продажби на авиопроизводителите. На годишното изложение на индустрията във Фарнбъро Airbus Group SE и Boeing Co събраха най-слабите поръчки за последните 6г. Договорите за 400 самолета бяха оценени на 50 млрд. долара, по-малко от половината стойност на обявените договори през 2015 на изложението в Париж. Поръчките бяха предимно на азиатски превозвачи, докато големите американски, европейски и близкоизточни превозвачи отсъстваха.

„Нека сме реалисти, няма твърде много поръчки”, каза за Bloomberg през юли главният изпълнителен директор на AirAsia Bhd Тони Фернандес, който направи най-голямата поръчка на седмицата за 100 самолета Airbus, оценени на 12,6 млрд. долара.

„Има период на суша за авиопроизводителите след големия бум. Ние капитализирахме от Brexit и факта, че има липса на поръчки и спечелихме. Много сме доволни какво постигнахме”.

Embraer на British Airways, част от IAG на Сити еърпорт, Лондон, 26 май 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Последни новини
Още от Новини