Жилищните цени във Великобритания спадат за втори месец

Цените се понижават с 0,2%, след като отстъпиха с 1,1% през юли

Сградата на Министерството по излизане от Европейския съюз на Даунинг Стрийт, Лондон, Великобритания. Chris Ratcliffe/Bloomberg Сградата на Министерството по излизане от Европейския съюз на Даунинг Стрийт, Лондон, Великобритания. Chris Ratcliffe/Bloomberg

Жилищните цени във Великобритания спадат за втори месец през август, след като високите цени възпират търсенето, а продажбите отслабват, съобщават от Halifax.

Цените спадат с 0,2%, след като се понижиха с 1,1% през юли, посочва се в изявление на ипотечния кредитор. През второто тримесечие на 2016 стойността на имотите расте с 0,7%, записвайки най-слабия си тримесечен темп на нарастване от декември 2014. Спрямо година по-рано цените се увеличават с 4,1% до средно 213 930 паунда ($286 923), докато тримесечният годишен ръст се увеличава с най-бавен темп от 2013.

Докато Halifax не споменава дали вотът за Brexit e бил основен фактор за спада през август, миналият месец представители на ипотечния кредитор коментираха, че е твърде рано да се определи какъв ще бъде ефектът. Последните актуални данни от Английската централна банка показват, че броят на одобрените ипотечни заеми отслабват през юли. Централната банка посочва още, че жилищните трансакции и инфлацията на жилищните цени „могат да спаднат още по-силно“.

„Ръстът на жилищните цени продължава тенденцията от последните няколко месеца до август, записвайки още по-скромни темпове на растеж както на годишна, така и на тримесечна база“, коментира Мартин Елис, икономист в Halifax. „Има също така признаци за забавяне на продажбите на имоти“.

„Активността в жилищния сектор вероятно ще остане ограничена през следващите няколко месеца, а цените ще продължат да бъдат под натиск на фона на несигурността относно очакваните ефекти в икономиката, което също ще натежи върху потребителското доверие и желанието им да участват в големи трансакции“, посочи и Ховард Архер, главен икономист за Европа в IHS Global Insight. „Подозираме, че несигурността сред бизнеса и потребителите ще се повиши през 2017 веднага щом бъде задействан официално процесът по излизане на Великобритания от ЕС“.  

 

Последни новини
Още от Новини