Турски поток започва да се строи през октомври?

Стойността на газопровода ще бъде около 11,4 млрд. евро

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Строителството на "Турски поток" може да започне през октомври, когато ще бъдат подписани всички междуправителствени споразумения за реализацията на проекта. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от руската информационна агенция ТАСС, предава Investor.bg.

Засега по проекта ще бъде изградена една тръба, по която Русия ще доставя газ за вътрешния пазар в Турция. "Тя може да замени западния маршрут, по който сега получаваме руски газ", коментира турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на форум в Словения.

В момента Турция получава газ предимно директно от Русия през "Син поток", а останалите количества - чрез Балканския газопровод, който преминава през територията на Украйна, Румъния и България.

Чавушоглу не отхвърля възможността и да бъде изградена и втора тръба на "Турски поток", през който да минава газ за Европа. Суровината ще бъде доставяна за европейския пазар чрез газов хъб на турско-гръцката граница.

Реализацията на този план обаче ще зависи от Европейската комисия. Такова заявление вече направиха и от Русия, и от Гърция.

Очакванията са, че газопроводът ще бъде изграден през 2019 година. Стойността му ще бъде около 11,4 млрд. евро. Капацитетът на всяка една от тръбите, които трябва да бъдат изградени, ще бъде 15,7 млрд. куб. метра годишно.

Последни новини
Още от Новини