Световната банка предупреждава Монголия за дълга й

Доклад на Световната банка отчита прекомерни разходи в бюджета и нарастване на външния дълг на Монголия

Тръбопровод в околностите на столицата на Монголия Улан Батор, 18.07.2016,/ Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Тръбопровод в околностите на столицата на Монголия Улан Батор, 18.07.2016,/ Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Световната банка излезе с най-новия си доклад за Монголия, който показва че страната продължава да е изправена пред драматични предизвикателства поради прекомерни разходи в бюджета и нарастващ външен дълг. Тя похвали Монголия за усилията, които полага да намали бюджетните си разходи. Банката казва, че наскоро обявената от Монголия прецизна фискална ситуация е „значителна стъпка към надеждна фискална консолидация“. Тя смята, че ревизираните прогнози за приходите изглеждат доста нереалистични. 

Банката препоръчва да се намалят разходите и да увеличат приходите. Днес парламентът ще отдели няколко часа, за да обсъжда намаляването на заплатите на директори на държавни предприятия и правителствени служители. 

Към настоящия момент страната търси вътрешни ресурси, за да посрещне предизвикателствата и претегля каква друга външна помощ може да получи. 

Чуйте коментара във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини