Роумингът в ЕС да отпада само за 90 дни годишно?

Средностатистическият европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировка и други пътувания

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Европейската комисия предлага нови правила за роуминга на територията на ЕС. Очаква се той да отпадне на 15 юни 2017, но от институцията искат потребителите да могат да говорят и да пращат данни от чужбина по цените за вътрешна употреба само 90 дни годишно, пише Dnes.bg

Причината са опасенията, че гражданите ще злоупотребяват с изравняването на цените и ще товарят сметките на мобилните оператори в по-евтините страни, оставяйки "на сухо" тези в по-скъпите. Ето защо Брюксел предлага система от ограничения, която да защити доходите на телекомите, наричана "политика за честно ползване“.

Според тази политика операторите ще бъдат задължени да предлагат една и съща цена за разговори, SMS-и и мобилен интернет в роуминг по националните тарифи за 90 дни годишно. Изчисленията на Брюксел сочат, че средностатистическият европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировка и други пътувания.

90-те дни ще могат да се ползват по всяко време на годината, а след прехвърлянето им върху цената ще се начислява такса от 4 евроцента на минута разговр, 1 цент на SMS и 0,85 цена на мегабайт интернет.

За да избегне злоупотребите в рамките на тези 3 месеца, ЕК предлага изговорените минути в роуминг и обемът на ползвания интернет да не могат да надхвърлят лимитните ограничения на вътрешните абонаментни планове. Така потребител, който има план за 1000 минути месечно, няма да може да говори в роуминг за повече от 1000 минути. Когато приближат лимита си в роуминг, потребителите ще получават предупреждение, че ще бъдат прехвърлени на друга тарифа. 

Пазаруването на предплатени SIM-карти в по-евтините държави и ползването им в роуминг в тези с по-високи тарифи се предлага да бъде парирано, като се предвижда картите да се ползват първо в страната на покупката, а едва след достигането на определена сума да се отварят и за използване в чужбина.

Потребителите ще трябва да се логват по няколко пъти месечно в мрежата на издателя на картата, т.е.на територията на държавата, в която той оперира. Така ще се удостоверява, че те не живеят постоянно в чужбина и не използват телефона си непрекъснато в роуминг.

Изравняването на тарифите за роуминг с тези за вътрешна употреба ще стане невъзможно извън определените дни за хора, които живеят и учат постоянно или за по-дълъг период в друга страна от ЕС. Новата политика за честност ще изключи от потенциалните ползватели на ниските тарифи и студентите, които се обучават с европейски средства по програмата "Еразъм", тъй като сроковете на техните специализации обикновено са 6 месеца.

Единствените, които ще могат целогодишно да избират по-ниската тарифа, са работниците в пограничните райони, които всеки ден прекосяват граница, за да работят в съседната държава. Тъй като непрекъснато ще влизат от едната мрежа в тази на съседната държава, те няма да се считат като ползватели на роуминг услуга и ще могат да си вземат абонамент от страната с по-ниска тарифа и да говорят с нея в другата.

Европейската комисия предлага държавите членки да могат да наложат продажбата на SIM карти с възможност за разговори в чужбина само на лица, които имат постоянна адресна регистрация в съответната страна, за да попречат на гражданите на други да ги ползват постоянно в чужбина.

Операторите ще бъдат задължени да предлагат еднакво качество на услугите, включително скорост на пренос на данни, както на територията на държавата, в която работят, така и когато абонатите им се намират в друга европейска членка.

Според Европейската комисия неограниченото ползване на роуминг по вътрешно-национални цени ще доведе до поскъпване на тарифите на всички оператори, които ще искат "да си избият" разходите, от което ще пострадат и онези потребители, които не пътуват в чужбина. Мобилните оператори ще могат да предлагат еднаква цена за разговори в страната и извън нея и за повече от 90 дни, но само пожелание. ЕК смята, че това ще стане повсеместна практика, тъй като операторите ще се конкурират помежду си в търсене на повече клиенти.

Но според "политиката за честна употреба" обещаните като всеобщо облекчение за гражданите евтините тарифи за разговори и сърфиране в интернет вече ще важат само за временни пътувания, като годишни отпуски и екскурзии.

За да влезе в сила, предложението тепърва трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент. За да падне роумингът от 15 юни 2017 г., както е планирано, то трябва да бъде прието до 15 декември. 

Последни новини
Още от Новини