Инвестиционната активност отразява някои ефекти от Brexit

Марк Карни в първото си публично изявление след широкия пакет от стимули

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Марк Карни застана зад действията на Английската централна банка след вота за Brexit по време на неговото първо публично изявление пред британски депутати след обявения широк пакет от стимули, съобщава Bloomberg.

„В светлината на последните събития след референдума от вечерта на 23-ти юни аз съм напълно спокоен“ за действията, които предприе Английската централна банка, коментира гуверньорът на финансовата институция пред депутати от британския парламент.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Андрю Тайри откри сесията с неочакван фокус върху твърденията на британски депутат, привърженик на Brexit, че Карни е преувеличил предупрежденията си относно вота за излизане на Великобритания от ЕС. Гуверньорът на АЦБ говори пред британския парламент за първи път, откакто от централната банка заявиха, че решението за Brexit е влошило икономическата перспектива.

„С оглед на множеството данни затова как се представя икономиката след вота за Brexit, затова какво се случи пряко върху бизнес инвестициите и бизнес имотите и от гледна точка на устойчивостта на потребителската активност“ Карни коментира, че е "спокоен с посоката и оценката на комисията, че референдумът представлява риск за паричната политика, с други думи с позицията на паричната политика".

Британските политици, сред които и тези, които гласуваха против някои мерки от пакета за стимули, ще очакват актуализираната прогноза и насоки за следващи действия от гуверньора. Докато първоначалните данни показват, че икономиката остава устойчива след вота за Brexit, националната статистическа агенция няма да публикува първите си данни за икономическия ръст за третото тримесечие до края на октомври. 

Последни новини
Още от Новини