Хеликоптерните пари – лудост или спасение

Как се заражда идеята и приложима ли е днес

Радина Колева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радина Колева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Исторически ниските лихвени проценти в редица развити икономики така и не успяха да насърчат желания растеж вече близо 10 години след глобалната финансова криза. Някога немислими, отрицателните депозитни лихви са реалност в Европа и Япония, но има сериозни съмнения за тяхната ефективност.

На фона на разочароващ икономически растеж и слаба инфлация, постепенно се възражда идеята на нобеловия лауреат Милтън Фрийдман за т.нар. „хеликоптерни пари“. Доколко това е изблик на отчаяние или на вдъхновение, какъв е потенциалът на хеликоптерните пари да постигнат това, което облекчената парична политика не успя, и какви опасности крие неизпробваната досега мярка - мненията са полюсни и по всичко личи, че полемиката ще се задълбочава.

В десетата лекция от летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнина на сайта международният редактор Радина Колева проследява развитието на идеята за хеликоптерните пари от зараждането й през 60-те години до разгорещените дискусии около нея, които се провеждат днес, както и аргументите за и против.

И макар че повечето централни банкери по света засега категорично отхвърлят евентуално въвеждане на хеликоптерните пари, историята през последните години показа, че мерки, които са съществували само в учебниците, могат да станат реалност, ако необичайните икономически обстоятелства се задържат достатъчно дълго.

Чуйте повече във видеото: 

 

Последни новини
Още от Новини