Газпром не проявява интерес към създаването на газов хъб в България

Страната предлага на Русия 50% дял в бъдещия газов център на своя територия

Gazprom - лого. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Gazprom - лого. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

"Газпром" планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток" и засега не проявява интерес да участва в създаването на газов хъб в страната. България предлага на руския концерн да участва активно, като обещава да уреди регулаторните въпроси с Европейската комисия, пише руският вестник "Комерсант", цитиран от Investor.bg.

През 2014 г. под натиска на САЩ и ЕС България не даде на "Газпром" разрешение за строителството на „Южен поток“, а след това руският проект се трансформира в газопровода „Турски поток", припомня изданието. По-късно България се опита да съживи някои възможности за директни руски доставки на газ до страната. В същото време руският президент Владимир Путин нееднократно подчерта, че доставките на руски газ за ЕС по южния коридор,  заобикаляйки Украйна, са възможни само в случай, че ЕК официално подкрепи подобен проект. 

България предлага на Русия 50% дял в бъдещия газов център на своя територия, заяви във вторник ръководителят на местната газовопреносна компания „Булгартрансгаз" Георги Гегов. От своя страна министър-председателят Бойко Борисов каза по време на енергийна конференция, че София „няма да позволи на големите газопроводи в Южна Европа да заобиколят България".

Брюксел подкрепи не само българския газов хъб, но и включването на руски газ в него, пише  "Комерсант", цитирайки Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. Той участва в инвеститорска кръгла маса за проекта във Варна, която се проведе през почивните дни. По думите му „хъбът може да започне работа и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на конкурентоспособността му". „Затова би било по-добре, ако руската страна се включи", отбеляза експертът, допълвайки, че ЕК е готова да преговаря по този въпрос.

Точно Борхард в много отношения е автор на концепцията за търговия с газ в ЕС чрез хъбове, както и на разпоредбите на Третия енергиен пакет за достъп на трети страни до газопроводите, които усложниха работата на Газпром в Европа, припомня вестникът.

Руската страна обаче не прояви интерес към предложението, пише още "Комерсант". Преди два дни ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер посочи, че основните усилия на концерна са насочени към газопровода "Турски поток", а възраждане на "Южен поток" не се обсъжда.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вече потвърди, че Анкара ще даде своето съгласие за удължаване на втората линия на „Турски поток" в Европа (първата линия е само за Турция).

Според източник на изданието от „Газпром“ България няма какво да предложи на компанията, а изявлението на ЕК трябва да подслади горчивия хап за София. 

„Това прилича на кокал, който им хвърлят вместо "Южен поток", но по него няма месо", казва събеседникът на изданието, допълвайки, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно.

Според друг източник от бранша ЕК може би само демонстрира готовност за компромис, за да повлияе на плана за "Турски поток" и да стимулира „Газпром“ да доставя газ пряко до ЕС, заобикаляйки Турция.

По принцип построяването на "Турски поток" не отхвърля изцяло възможността Газпром да участва в българския хъб, тъй като синьото гориво може да бъде доставяно по вече съществуващия Трансбалкански газопровод от Турция до България, по който в момента газът се движи в обратната потока. Планът за строителство на интерконектори ще даде възможност за снабдяване на България и отчасти - на Сърбия. Газпром планира освен това основната част от газа по втората линия на "Турски поток" да се доставя по бъдещ газопровод през Гърция до Италия.

"За Газпром вариантът с България все пак оставя възможност за маневри, тъй като турците се показаха като сложни партньори за преговори", отбелязва Мария Белова от Vygon Consulting.

„Всички страни в региона искат да станат газов хъб и максимално да увеличат капацитета на своите транспортни системи за газ - Турция, Гърция, Румъния“, казва управляващият съдружник в Innovative Energy Solutions и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

Според него ЕК не предоставя на руския газ изключителни условия в случай на създаване на български хъб.

„Същите правила (за третия енергиен пакет, б. ред.), при които се създават газовите хъбове в Западна Европа, важат и за Югоизточна Европа“,  казва експертът. Той отбелязва, че едва ли София въобще ще получи официално писмо от ЕК по този въпрос.  

Последни новини
Още от Новини