Мей се изправи срещу натиска от Brexit на първата си среща на Г-20

Абе и Обама изразиха публично съмнение относно излизането на Великобритания от ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Първото участие на Тереза Мей като министър-председател на Великобритания на срещата на върха на Г-20 е показател за това колко трудно ще ѝ бъде да задоволи гласоподаватели както в Обединеното кралство, така и в чужбина в преговорите по излизането на страната от ЕС, пише Bloomberg.

Докато Мей закри срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханджоу, говорейки, че Великобритания ще остане лидер в глобалната свободна търговия, японският министър-председател Шиндзо Абе изрази опасения, че Великобритания е разделена и поиска Мей да даде повече сигурност на японските компании, опериращи във Великобритания. Барак Обама от своя страна предупреди отново, че свободните търговски отношения с Великобритания не са приоритет.

Междувременно във Великобритания, бившият лидер на Независимата партия на Обединеното кралство Найджъл Фараж обвини британския премиер в „сериозно отстъпление“, след като Тереза Мей отхвърли ключовите обещание по време на кампанията за Brexit, включително точковата система за имигранти.

„Това, за което гласуваха британците на референдума на 23 юни, беше да се въведе известен контрол в движението на хора от ЕС към Великобритания“, коментира Мей пред журналисти в края на срещата. „Точковата система не дава този контрол“.

Мей не предостави детайли относно някои решения, но намекна за конкретни области. На въпрос дали забавянето на преговорите за ядрената централа Hinkley Point създава риск от влошаване на отношенията между Великобритания и Китай британският премиер каза „нашите отношения с Китай са много повече от решението за ядрената централа”. Относно това дали формалните преговори за излизане на Великобритания от ЕС ще бъдат стартирани в началото на 2017 тя коментира, че не е поставено конкретно време.

Няма никаква промяна“, отбеляза Мей на въпрос дали позицията на Великобритания отслабва в Г-20 след вота за Brexit. “Великобритания е тук и заема позицията, която винаги е заемала. Това ще продължи да бъде така“. 

Последни новини
Още от Новини