Китайският президент откри срещата на върха на Г-20

Той призова за нови мерки за устойчив растеж и избягване на протекционизма

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg *** Local Caption *** Xi Jinping Снимка: Qilai Shen/Bloomberg *** Local Caption *** Xi Jinping

На официалното откриване на двудневната среща на върха на Г-20 китайският президент Си Цзинпин посочи, че 20-те най-големи световни икономики трябва да възприемат нови мерки, за да създадат устойчив растеж, както и да избегнат протекционизма, съобщавa Investor.bg, цитирайки Асошиейтед прес. 

Тазгодишната среща на Г-20 е единадесета подред и протича в източния китайски град Ханчжоу.

Си Цзинпин се ръкува и позира за снимки с държавни ръководители, сред които президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин. След това лидерите се отправиха към конферентната зала на срещата. 

В своето встъпително слово Си Цзинпин заяви, че световната икономика се възстановява, но е изправена пред многобройни предизвикателства в сферата на финансите, търговията и инвестициите.

Той посочи, че на срещата на върха ще бъде обсъдено как да се постигне растеж, чийто мотор да са иновациите, както и по-ефективно глобално икономическо и финансово управление, предаде БТА.

Страните от Г-20 трябва да се превърнат в механизъм за реакция предвид кризата в институциите за глобално управление, заяви Си, цитиран от ТАСС.

"Стратегическото планиране трябва да ни изведе по пътя към постигане на ново качество на развитие", каза той. Според него процесът на икономическа глобализация протича неустойчиво поради протекционизма и рисковете в световната икономика. "Световната общност възлага големи надежди на срещата на върха на Г-20", добави той.

Последни новини
Още от Новини