Ще сложи ли кръст Великобритания на Златната ера с Китай

На срещата в Китай Тереза Мей ще говори на четири очи с лидерите на САЩ, Русия и Индия

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Тереза Мей няма да обяви позиция по проекта за атомна енергия Hinkley Point по време на посещението си в Китай за Г20. Изглежда, че това е поредният знак, че новият британски министър-председател се готви да блокира сделката, пише Bloomberg.

Мей ще пристигне в Хангзхоу, Китай, за първата си международна среща на върха. Това е и първата британска официална проява, след като страната гласува да напусне Европейския съюз през юни.

Според официален източник, пожелал анонимност, нейното послание ще бъде посветено на посланието, че Великобритания остава отворена към света и отворена за бизнес. Мей ще подчертае, че страната може да бъде надежден партньор.

Това твърдение може да въведе в недоумение домакина, китайския президент Си Цзинпин, както и колегата му, френския президент Франсоа Оланд. И двамата бяха хванати неподготвени през юли, когато Мей, каза, че се нуждае от "повече време", за да мисли за Hinkley Point, съоръжение, планирано за 18 милиарда лири ($ 24,0 милиарда). То ще бъде разработено от Electricite de France SA, а една трета от финансирането е от държавния китайски гигант China General Nuclear Power Corp. Правителството на Оланд е загрижено, че сделката ще пропадне.

Източникът на Bloomberg е заявил, че Мей все още планира да обяви решението си през септември, и че нито Си, нито Оланд имат причина да се очакват, че тя ще обяви позицията си по време на срещата на Г-20.

В Китай, властите виждат проектът Hinkley Point, като начало на серия от атомни проекти във Великобритания, които ще служат като витрина за бъдещ износ.

Ник Тимотей, един от двамата началници на щаба на Тереза Мей, заяви преди една година, че участието на Китай в този проект би могло да позволи на правителството в Пекин при конфликт да "затвори производството на енергия във Великобритания, ако му скимне".

Миналия месец федералният съд в САЩ обвини China General Nuclear Power Corp. в заговор за кражба на ядрени тайни.

Първоначално не бе съвсем ясно дали забавянето на решението на Мей за проекта се дължи просто на факта, че е нова на премиерското кресло, или защото има фундаментални съмнения по въпроса.

Посещението в Китай би било добра добра възможност да се обяви дали сделката ще върви напред. Нежеланието й да говори предполага, че има сериозни въпроси.

Оланд и неговите съветници многократно искаха уверения от юли насам, че проектът ще се продължи, но не успяха да потвърдят ангажимента. За Франция Hinkley Point е "изключителна възможност". Това каза министърът на финансите и промишлеността Мишел Сапен по време на пресконференция преди дни.

Когато Си посети Великобритания миналата година, предшественикът на Мей Дейвид Камерън каза, че отношенията между двете страни са в "златна ера".

Според официалният източник на Bloomberg отношенията между Великобритания и Китай не са застрашени, дори проектът Hinkley Point да отпадне, защото не се определят от един енергиен проект.

Мей ще има и срещи на четири очи и с президентът на САЩ Барак Обама, с индийския премиер Нарендра Моди и руския президент Владимир Путин.

Руският държавен глава заяви тази седмица пред Bloomberg, че връзките с Великобритания не са били "най-добрите напоследък" и, че ще се подобрят само ако Мей преосмисли близостта между Великобритания и САЩ и започне да води "по-независима външна политика."

Последни новини
Още от Новини