Няма да има газопровод по дъното на Черно море през България

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че такава възможност не се обсъжда

министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че в рамките на един-два месеца Русия и Турция трябва да подпишат междуправителствено споразумение за "Турски поток". Към края на 2019 година да бъде готова първата тръба на газопровода, която ще доставя газ за турските потребители, каза Новак, цитиран от РИА Новости, пише Investor.bg.

Русия не обсъжда възможността за изграждане на газопровод по дъното на Черно море през България, каза министърът. "През България не се обсъжда сега, нямаме "Южен поток", заяви той.

"Газпром" и Турция се разбраха да активират работата по "Турски поток" преди няколко дни. Плановете за "Турски поток" първоначално предвиждаха изграждането на газопровод по дъното на Черно море с четири тръби - всяка с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра природен газ годишно. Първата тръба трябва да захранва турския пазар, а останалите - Европа.

След срещата на руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Ердоган в началото на август обаче стана ясно, че най-вероятно проектът ще има само две тръби. Работата по първата може да започне незабвно, но за втората, която ще обслужва ЕС, Москва се нуждае от много твърди гаранции от Брюксел.

"С турските партньори обсъждаме конкретни стъпки за реализацията на този проект. Разработихме "пътна карта", която е предадена на турските партньори, създадена е специална работна група, разработен е проект за междуправителствено споразумение", заяви той.

„Южен поток“ беше замразен от Владимир Путин по време на негова визита в Анкара през 2014 година. Официално заявление от руската страна до европейските партньори по проекта за спирането на проекта така и не бе изпратено.

Последни новини
Още от Новини