Клинтън изостава от Тръмп

Допитване вещае 40% за републиканеца и 39% за Клинтън

Снимка: Ty Wright/Bloomberg Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Хилари Клинтън изостава от Доналд Тръмп в допитванията за пръв път от юли насам. Ако изборите бяха сега за Тръмп щяха да гласуват 40% от гласоподавателите, а за Клинтън - 39 на сто, съобщава БТА, цитирана от Investor.bg.

Данните са базирани на анкета, извършена онлайн от 26 август до 1 септември в рамките на допитване на института Ипсос. 

Тази година в сондажите на Ипсос Клинтън почти непрекъснато е изпреварвала Тръмп. Републиканският кандидат е водил само два пъти за кратко - през май, когато милиардерът спечели първичните избори в Републиканската партия, и в края на юли след националният конгрес на републиканците, на който Тръмп официално бе издигнат за кандидат на партията за президентските избори на 8 ноември.

В периода 18-22 август Клинтън е водела на Тръмп с разлика от 12 процентни пункта, най-голямата й преднина в последно време. Дотогава Клинтън е изпреварвала Тръмп с 3 до 9 процентни пункта, отбелязва Ройтерс.

Според Ипсос причината за загубата на позиции на Клинтън са подновените критики към нея в последните седмици за небрежното й боравене с поверителна информация, докато е била държавен секретар, както и дейността на фондация "Клинтън", основана от съпруга й Бил Клинтън през 2001 г., която е приемала дарения от чужденци, включително от Саудитска Арабия, предизвиквайки подозрения, че Хилари Клинтън е оказвала услуги на някои хора и държави в замяна на дарения във фондацията й.

Същевременно, тъй като изборите за президент на САЩ са непреки, в отделно изследване на Ипсос и Ройтерс се установява, че в момента Клинтън има преднина спрямо Тръмп в електоралния колеж с 332 на 206 гласа сред щатските делегати, които гласуват в президентските избори.

Последни новини
Още от Новини