ЕС изстреля предупредителен изстрел към Тереза Мей

Може ли Великобритания да бъде принудена да излезе от ЕС

Сградата на Министерството по излизане от Европейския съюз на Даунинг Стрийт, Лондон, Великобритания. Chris Ratcliffe/Bloomberg Сградата на Министерството по излизане от Европейския съюз на Даунинг Стрийт, Лондон, Великобритания. Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз изстреля предупредителен изстрел към лагера на Тереза Мей, след като нейното правителство реши да търси „скроена по мярка сделка за Brexit със собствени условия". От европейската общност заявяват, че Великобритания не може да избира условията, които са й изгодни.

Британският премиер постави първата от своите „червени линии“ за Brexit преговорите тази седмица, като заяви, че желанието на Великобритания е да ограничи свободното движение на хора, идващи от Европейския съюз и че страната е готова да напусне единния пазар на блока, за да постигне това ограничение.

В отговор заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза в интервю с Флавия Ротонди по Bloomberg TV, че условията за свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна ръка са "пакет и не може да се подбира – да искат свободно движение на капитали, но не и свободно движение на работна сила или обратното“.

"Стратегическо решение"

Домбровскис призова Великобритания официално да предизвика преговори за излизане от ЕС, „без неоправдано забавяне, защото е важно да се осигури някаква посока на работата и да се ограничи този период на несигурност“. Великобритания има да взима "стратегическо решение, дали да остане в рамките на европейския вътрешен пазар или излиза извън него".

Сигналите за продължителни преговори Домбровскис коментира, като каза, че първоначално фискираният период от две години за преговорите може да бъде удължен, но само ако има единодушната подкрепа на всички страни от ЕС, включително Великобритания.

В Стокхолм, министърът по европейските въпроси на Швеция Ан Линде в интервю за ежедневника Dagens Nyheter заяви, че в края на двете години, Великобритания може да бъде принудена да напусне ЕС, дори и ако двете страни не са постигнали споразумение.

Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, заяви, че Brexit задейства дебат не само за бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания, но "също - и може би това е по-важно - как да се подобри функционирането на ЕС и на Икономическия и паричен съюз (Economic and Monetary Union - EMU), като един от неговите основни принципи".

Мерш заяви, че лошото качество на обществения дебат при референдума във Великобритания е било подхранвано от популистки движения.

„Нарушенията и полуистините, изречени по време на дебата за Brexit показаха, че плодородна почва за политическия екстремизъм е на първо място сложността на европейския проект, на второ - несигурността относно пенсиите, на трето - ниският икономически ръст, на четвърто - разпределението на приходите“, каза Мерш.

Последни новини
Още от Новини