Амбициозни планове за ЕС на срещата в Братислава

Меркел призова за програма, която да начертае бъдещето на Европа

Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери трябва да бъдат „амбициозни“ на срещата в Братислава този месец в стремежа си да начертаят бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания, пише Bloomberg.

„Трябва да покажем амбиция и да се движим бързо". Това каза Меркел при срещата с френския президент Франсоа Оланд в Евиан, Франция.

Двамата лидери се срещнаха с бизнес лидери, за да обсъдят ключови проблеми с геополитически и икономически характер, като икономическия растеж, заетостта, както и сигурността на границите.

Лидерите на 27-те страни от ЕС се срещат в Братислава, Словакия на 16 септември, за да обсъдят бъдещето на блока, който е напът да се свие за първи път в историята си, след като британските избиратели решиха на референдум през юни страната да излезе от ЕС.

На фона на икономики в застой и растящи популистки настроения срещу емиграцията, Меркел и Оланд търсят пътища за осигуряване на растеж и позитивизъм за региона.

Срещата на Меркел и Оланд в петък имаше за цел лидерите да координират позициите си преди началото на по-широка дискусия.

"Популизмът и антиевропейските чувства са проблем", заяви Оланд. "Европа трябва да предложи защита на своите граждани, както икономически, така и физически."

Последни новини
Още от Новини