Русия разреши на Роснефт да участва в приватизацията на Башнефт

Според президента Путин ще се търси най-високата оферта

Роснефт - лого. Снимка:Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Роснефт - лого. Снимка:Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Роснефт бе официално допусната до приватизацията на Башнефт, каза министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от РИА Новости. По-рано правителството в Москва се обявяваше против участието на държавната компания в сделката, а през август отложи приватизацията.

„В юридически смисъл сега Роснефт се явява допусната”, каза Улюкаев.

Руският закон за приватизацията забраняваше на компании с държавно участие над 25% да участва в покупката на държавни активи. Държавата притежава 69,5% в Роснефт не пряко, а чрез Роснефтгам.

Роснефт и още 8 компании, сред които Лукойл, Руският фонд за преки инвестиции и Независимата нефтогазова компания през юли подадоха заявления за участие в приватизацията на 50,08% от Башнефт, които Ernst&Young оцени на 4,7 млрд. долара.

В интервюто си за Bloomberg руският президент Владимир Путин каза, че правителството ще продаде една пета от най-големия производител на петрол, търгуван на борсата, Роснефт, за да намали бюджетния дефицит на страната.

„Руската държава няма нужда да държи такива големи пакети и имаме намерение да задължително да изпълним плановете си. Въпросът не е дали искаме или не, а дали е целесъобразно или не и в какъв момент”, каза Путин, цитиран от РИА Новости.

„Важно е кой ще даде повече пари”.

През август Игор Сечин предложи Роснефт да купи държавните дялове за 5 млрд. долара.

Последни новини
Още от Новини