Какво прогнозира Drewry за морската индустрия

Рахул Капур, директор на Drewry Financial Research Services

Корабостроителницата на Hanjin Heavy Industry Co. в Бусан, Южна Корея. 1 август 2015. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Корабостроителницата на Hanjin Heavy Industry Co. в Бусан, Южна Корея. 1 август 2015. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Корабите на Hanjin Shipping Co. останаха на милостта на стихиите, след като южнокорейският превозвач подаде заявление за съдебна защита, с което обърка веригите на доставка на телевизори и потребителски стоки преди сезона на празниците, съобщава Bloomberg.

LG EDlectronics Inc. търси нови превозвачи за стоките си, каза вторият най-голям производител на телевизори.

Доставките на LG през Hanjin са около 15-20% за Америка. Hyundai Merchand Marine Co, втората най-голяма контейнерна линия на Южна Корея каза, че смята да добави още 13 кораба, за да изпълни доставките.

Hanjin Shipping Co. е най-големият строител на контейнеровози в Южна Корея и седмата по големина компания в света с 2,9% пазарен дял. Превозите от Азия до Лос Анджелиз се правят за 10 дни. През Ротердам отнема 30 дни.

Не се изключва възможност за ликвидация, въпреки че съдът ще реши съдбата на Hanjin Shipping, каза Юм Джон Йонг, председател на Комисията по финансови услуги на Южна Корея в мейл, съобщава Bloomberg.

Hanjin Shipping е част от Hanjin Group, която притежава също Korean Airlines Co., третият по големина въздушен карго превозвач.

Ще вдигне ли вълни в индустрията банкрутът в Корея и как се променя динамиката в морската индустрия - интервю за Ришаат Саламат от Bloomberg с Рахул Капур, директор на Drewry Financial Research Services на 1 септември 2016. Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини